Καθηγητές της Ανώτερης Σχολής Χορού «ΧοροΧρόνος»

Γιάννης Ντοντσάκης

Ο Γιάννης Ντοντσάκης γεννήθηκε στη Χαλκιδική. Ξεκίνησε χορό στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε επαγγελματικά τις σπουδές του, στην Ανώτερη Σχολή της Ραλλού Μάνου, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, και συνέχισε με υποτροφία στην 8η και τελευταία τάξη (Theater Class) της Όπερας του Αμβούργου με Δ/ντή τον T. Finney, από όπου αποφοιτά με άριστα.

Μέλος του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας (1988-1990) με το οποίο χόρεψε σε έργα όπως Μπολερό (Μωρίς Μπεζάρ), Λίμνη των Κύκνων (Νατάλια Μακάροβα), Σπουδές (Χάραλντ Λάντερ), Κοπέλια (Ρόναλντ Χάυντ), Ονιέγκιν (Τζον Κράνκο), Η Συλφίδα, Νάπολι και Καρυοθραύστης (Πίτερ Σάουφους), Αναστασία (Κένεθ ΜακΜίλαν) και Ρωμαίος και Ιουλιέττα (Φ. Άστον).

Από το 1990 έως το 2012 ήταν Α’ Χορευτής της ΕΛΣ. Έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Κάρμεν, Σταχτοπούτα, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Συλφίδες, Η Μπαγιαντέρα, Πετρούσκα, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ζορμπάς, Λίμνη των κύκνων, Δον Κιχώτης, Ζιζέλ, Ο Κουρσάρος, Η Ωραία Κοιμωμένη, Ραϋμόντα κ.ά. Συνεργάστηκε με τους χορογράφους, Χάρη Μανταφούνη, Λεωνίδα Ντε Πιάν, Σοφία Σπυράτου, Γιάννη Μέτση, Ντανιέλ Λομμέλ, Τζον Νοϊμάγερ, Ζερμινάλ Κασαντό, Pούντι φαν Nτάντσιχ, Λόρκα Μασίν, Κάρολ Άρμιταζ, Όλεγκ Bινογκράντοφ, Πέρτι Βίρτανεν, Μένια Μαρτινέζ, Σιμόν Αντρέ, Ιγκορ Ζελένσκι, Ρέη Μπάρα κ.ά.

Το 1993 ίδρυσε το Πανελλήνιο Κέντρο Χορευτικής Τέχνης και δραστηριοποιήθηκε επί πενταετίας ως Εκδότης του μηνιαίου περιοδικού «ΕΝ ΧΟΡΩ».

Το 2000 Βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ο «Καλύτερος Χορευτής».

Διετέλεσε Διευθυντής της δικής του Σχολής Χορού στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, βοηθός Διευθυντή της Λιν Σίμουρ, Αναπληρωτής Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ και Διευθυντής της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, χορογραφώντας για την ετήσια  παράσταση και διδάσκοντας τα μαθήματα: Μπαλέτο, Pas de deux, Ρεπερτόριο & Διδασκαλία Μπαλέτου.

Μέσα από τα μαθήματά του, τον ενδιαφέρει να μεταδώσει έναν σύγχρονο τρόπο στησίματος των χορευτών ώστε να κατανοούν το «πως το κάνουν και όχι τι κάνουν», να σπουδάζουν τον άνθρωπο μέσα από το σώμα τους !

Τάνια Μιλτένοβα

H Tania Miltenova γεννήθηκε στη Βουλγαρία και σπούδασε χορό στην Ακαδημία «Vaganova» της Αγίας Πετρούπολης και στην Εθνική Μουσική Ακαδημία “Pantcho Vladigerov» στη Σόφια με ειδικότητα στην «Παιδαγωγική του Χορού και Χορογραφία». Χόρεψε ως soloist επί σειρά ετών στην Εθνική Όπερα της Σόφιας υπό την καθοδήγηση διάσημων χορογράφων, όπως οι M. Liepa, P. Lacotte, Y. Grigorovich, P. Lukanov, I. Kulpakova, N. Spicina. Ανάμεσα σε πλήθος ρόλων που έχει ερμηνεύσει ως soloist, ξεχωρίζουν η «Λίμνη των Κύκνων» με τη Sylvie Guillem, «Giselle» με την Evelyn Hart, «Ωραία Κοιμωμένη» με το Maris Liepa κ.α.. Έχει διαγωνιστεί σε πολλούς Διεθνείς Διαγωνισμούς (Τζάκσον – ΗΠΑ, Βάρνα – Βουλγαρία, Μόσχα – Ρωσσία), κι έχει βραβευτεί στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Από το 1990 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Έχει χορέψει με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κι έχει διδάξει σε Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές στην Αθήνα, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με πολλές Σχολές Χορού και πραγματοποιεί σεμινάρια κλασσικού μπαλέτου και ρεπερτορίου στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Έχει συμμετάσχει με τις μαθήτριές της σε πολλούς Διεθνείς Διαγωνισμούς χορού στην Ελλάδα, της Κύπρο, την Αγία Πετρούπολη και το Βερολίνο και έχει βραβευτεί ως Coach. Έχει χορογραφήσει Ελληνικές και Κυπριακές θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές, όπως στο «Σατιρικό Θέατρο» της Κύπρου, το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, το Δημοτικό και Περιφερειακό Θέατρο της Λάρισας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κ.α.

Τα τελευταία χρόνια ανεβάζει δικές της παραστάσεις κλασσικού ρεπερτορίου. Από το 2016 διδάσκει ως βασική δασκάλα κλασικού μπαλέτου και ρεπερτορίου στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΧοροΧρόνος.

Μήτση Στεργιανού

Η Μήτση Στεργιανού ξεκίνησε χορό σε ηλικία πέντε ετών στη Σχολή της Ρούλας Παπαδημητρίου και συνέχισε στη Σχολή του Γιάννη Μέτση. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης με άριστα. Χόρεψε ως πρώτη χορεύτρια στο Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών.

Έχει χορέψει σε χορογραφίες των Σερζ Κετέν, Ζερμινάλ Καζαντό, Ρούντι βαν Ντάντσιχ, Κάρολ Αρμιτάζ, Ταβερνιέ, Μπάρρα, Γιάννη Μέτση, Αντώνη Φονιαδάκη, Ρένας Καμπαλάδου, Σοφίας Σπυράτου κ.ά. Με την ΕΛΣ άρχισε να συνεργάζεται το 1992 ως μέλος του μπαλέτου. Το 1997 έγινε σολίστ και το 2003 προήχθη σε κορυφαία χορεύτρια.

Κατά το διάστημα 1992-2015 χόρεψε σε περισσότερες από 40 παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών μπαλέτων όπως: Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα [Die Sieben Todsünden] (Σιδέρης/Βάιλ), Δον Κιχώτης [Don Quixote] (Ντε Πιαν/Μίνκους), Μνήμες (Μέτσης/Ντεμπυσσύ), Πακίτα [Paquita] (Χατζής/Μίνκους), Σεμπάστιαν (Ντε Πιαν/Μενόττι), Ο κουρσάρος [Le corsaire] (Ντε Πιαν/Αντάμ), Το καταραμένο φίδι (Μασσίν/Χατζιδάκις), Η μπαγιαντέρα [La bayadère], Ρωμαίος και Ιουλιέττα ((Βαν Ντάντσιχ/Προκόφιεφ, Τζανέλλα/Προκόφιεφ), Ζιζέλ [Giselle] (Μουχαμέντοφ/Αντάμ), Ζορμπάς (Μασσίν/Θεοδωράκης), Πινόκιο [Pinocchio] (Αρμιτάζ/Μελότσι), Η Σταχτοπούτα (Βινογκράντοφ/Προκόφιεφ), Πέτρουσκα (Μανταφούνης/Στραβίνσκι), Lonely room (Νικολάου/Καμαρωτός), A little piece peace of America (Ρήγος/Πόρτερ κ.ά.), Όλοι χορεύουν βαλς! (Τζανέλλα), Η λίμνη των κύκνων (Τζανέλλα/Τσαϊκόφσκι) κ.α. Ως χορεύτρια συμμετέχει επίσης σε χοροδραματικά επεισόδια λυρικών έργων όπως: Ο βαφτιστικός, Η νυχτερίδα [Die Fledermaus], Η παριζιάνικη ζωή [La vie parisienne], Κάρμεν [Carmen], Ευγένιος Ονιέγκιν κ.α.

Από το 2010 διδάσκει στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ. Από το 2016 διδάσκει στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «ΧοροΧρόνος».

Μαρία Λάζαρη

Η Μαρία Λάζαρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγήτρια χορού του ΥΠΠΟ από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού Δέσποινα Γρηγοριάδου.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα χορού του Πανεπιστημίου Sorbonne-Paris IV  (Maitrise en Danse) στην παιδαγωγική μπαλέτου και κάρακτερ. Είναι διπλωματούχος του Ρώσικου συστήματος διδασκαλίας Vaganova.

Συνεργάστηκε ως χορεύτρια κλασικού χορού και κάρακτερ  με το Ballet de l’ Ile -de-France και Les Romani στο Παρίσι και με τη Seresta Dance Company , με την ομάδα χορού Load  και την Εθνική Λυρική Σκηνή στην Αθήνα.

Έχει εργαστεί από το 1993 έως σήμερα ως καθηγήτρια χορού και χορογράφος στις περισσότερες  Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές (Laban Center of Athens, Μοριάνοβα – Τράστα, Χοροχρόνος , Ακτίνα , Ραλλού Μάνου,  Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Σταυρούπολης, Νίκη Κονταξάκη). Υπήρξε μέλος της εξεταστικής επιτροπής του ΙΚΥ για τους μεταπτυχιακούς σπουδαστές (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) από το 1998 μέχρι το 2009.

Από το 2000 διευθύνει την ερασιτεχνική σχολή  Μαρία Λάζαρη στην Καλογρέζα-Ν.Ιωνία. Το 2002 ιδρύει την ομάδα χορού Χορόνδε με παραστάσεις παιδικού χοροθεάτρου, κάρακτερ και ιστορικών χορών. Από το 2015 διδάσκει κλασικό μπαλέτο, θεωρία και διδασκαλία κλασικού μπαλέτου και κάρακτερ στην Ανώτερη Σχολή Χορού ΧοροΧρόνος.

Μαρία Κουσουνή

Η Μαρία Κουσουνή γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε με υποτροφία στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Δ. Γρηγοριάδου.

Η καριέρα της ξεκινά όταν στον Διεθνή διαγωνισμό νέων χορευτών στο Παρίσι της έγινε η πρόταση να γίνει μέλος του μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, όπου και δέχτηκε. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα χορεύει σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, όπου ανακηρύσσεται σε σολίστ. Η ξεχωριστή της παρουσία επισφραγίζεται με την επιλογή της από τον John Neumeier, στη συνεργασία τους για το μπαλέτο του » Όπως σας αρέσει» του Γ. Σαίξπηρ, εκφράζοντας την επιθυμία του να τον ακολουθήσει στο μπαλέτο του στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου. «Η αξιοθαύμαστη ηρεμία, «η κυρίαρχη σιγουριά», «η εκθαμβωτική παρουσία», «το ταμπεραμέντο», «η πλούσια φαντασία που προσδίδει στους ρόλους και η άρτια τεχνική της σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακρίβεια και τη σφοδρότητα της κίνησης» όπως έχουν γραφτεί από κριτικούς χορού στον παγκόσμιο τύπο, είναι τα στοιχεία που ανοίγουν τα μονοπάτια της εξέλιξης της, δίνοντας της τον τίτλο της σολίστ και στο μπαλέτο του Αμβούργου. Η επιστροφή της στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της Lynn Seymour συνοδεύεται από την ένταξη της στο δυναμικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ως Α χορεύτρια. 

Έχει χορέψει στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου όπως Βερόνα, Φρανκφούρτη, Μαδρίτη, Τόκιο, Οσάκα, Λουξεμβούργο, Νυρεμβέργη, Σαρδηνία, Σεβίλλη, Μπάντεν-Μπάντεν, Βόννη, Τρέντο, Ούντινε, Κλάγκενφουρτ κ.α.  και συνεχίζει να συμμετέχει σε παραστάσεις και Γκαλά χορού ως προσκεκλημένη. Έχει κερδίσει το  «Prix Special» στον διαγωνισμό νέων χορευτών του Λουξεμβούργου και τιμήθηκε με το βραβείο χορού «Εξάλειπτρον». 

Έχουν δημιουργηθεί διαφορά μπαλέτα για αυτήν όπως: «Το πουλί της φωτιάς» για το Teatro Philarmonico di Verona, «Μήδεια»  σε μουσική του Μ. Θεοδωράκη για το Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο, όπου γίνεται αφορμή για τη κινηματογραφική ταινία «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και ο ρόλος της νύφης στο » Ταξίδι στην αιωνιότητα» εμπνευσμένο από τις ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου σε μουσική της Ελ. Καραΐνδρου του R. Zanella. Επίσης από τον ίδιο χορογράφο ο ρόλος της Αθηνάς στον «Προμυθέα»  και ο ρόλος του πιανίστα στο «Καρναβάλι των ζώων» με αφηγητή τον Sir Peter Ustinov για το Φεστιβάλ του Linz, το  «Adiemus», «Sensi», «Vision», «Kaffesiederball», «Duke’s nuts»  κα. Ο J. Bubenicek χορογραφεί το ντουέτο ‘Hate to hate you’  στο » Unreachable ways» στο μπαλέτο του Αμβούργου, ο J. Neumeier το «Mahler IIV». Ο Kim Bradstrup δημιούργησε για εκείνη και την Αμαλία Μουτούση τα  «Επτά θανάσιμα αμαρτήματα», η Α. Στελλάτου «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» και «Μαρσύας» σε μουσική Γ. Χατζιδάκι κ.α.

Εξέχουσες στιγμές στη καριέρα της είναι τα Πρωτοχρονιάτικα Κονσέρτα της Βιέννης που μεταδίδονται ζωντανά σε όλο τον κόσμο. Χόρεψε τρεις φορές σε χορογραφίες των V. Malakhov, B. Eifmann και R. Zanella. Η καλλιτεχνική της πορεία καλύπτει ήδη συνεργασίες με τους σημαντικότερους χορογράφους  όπως J. Neumeier, G. Balanchine, N. Makarova, Ch. Weeldon, R. Noureyev, V. Malakhov, J. Kilian, W. Forsythe, J. Cranko, P. Writght, Hans Van Manen, K. MacMillan, R. VanDanzig, F. Ashton, G. Samsova, K. Bradstrup, B. Eifmann, Y. Boquin, R. Zanella, L. Massin, E.Tschernichova, R.Barra, J. Stromgren, P.Delcroix, I.Moukhamedov, J.Boubenicek, D.Lommel κ.α. 

Το ρεπερτόριο της καλύπτει μια μεγάλη γκάμα σε κλασικά, νεοκλασικά και σύγχρονα μπαλέτα όπως: Ρωμαίος και Ιουλιέτα ( Chor. J. Cranko και R. Zanella), Μπαγιαντέρα (N. Makarova και V. Malakhov), Καρυοθραύστης (R. Zanella, J. Neumeier και J. Stromgren) Ωραία κοιμωμένη ( P. Wright και J. Neumeier),  » Ο θάνατος του κύκνου» (M. Fokine), Ρέκβιεμ, Νιζίνσκι, Θάνατος στη Βενετία, Όπως σας αρέσει, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Preloudes CV, σόλο από το Magnificat, Mahler VI, Songs of the night (J. Neumeier). Ερωτευμένος Σοπέν (Y. Boquin), Μήδεια, Σταχτοπούτα,Το πουλί της φωτιάς, Όλοι χορεύουν Βαλς, Beethoven, Ταξίδι στην αιωνιότητα, Μπολερό, Ιεροτελεστία της άνοιξης, Sensi, Empty place του R. Zanella, Ζιζέλ (Tschernichova και Mukhamedov) Ονιέγκιν (Moukhamedov), Βασίλισσα του χιονιού (R.Barra), Ζορμπάς (L. Massin), Adagio Hammerklavier (Hans Van Manen), Polyphonia (C. Wheeldon), Τέσσερα τελευταία τραγούδια (R. Van Danzig), Κουρσάρος (ντουέτο), Πακίτα (G. Samsova), Theme and variations και Tchaikovsky pas de deux (G. Balancine), Bassi and Bournonville pas de deux από τον Χορό Μεταμφιεσμένων (V. Malakhov), Petite mort (J. Killian), Slingerland ( W. Forsythe), Silence sans reproche (C. Delcroix), Unnereichbare orte (J. Boubenicek), Exit (V. Tamburi), Raymonda και Λίμνη των κύκνων (R. Noureyev), Die Puppenfee (J. Hassreiter), Η κυρία με τις καμέλιες (J. Neumeier), Κακοφυλαγμένη κόρη (Sir F.Ashton), Manon (K. Mac Millan), Μαρσύας (Α. Στελλάτου), Air, Links (Α. Φωνιαδάκη), Forstand, Bitter earth και Phasma (Β. Μπίκος) κ.α.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει χορογραφίες της στο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλους ‘Parallels’, ‘Root’, ‘Don’t forget to play’ και το ‘Theater of manners’. Για την Επαγγελματική Σχολή της Λυρικής Σκηνής την ‘Etude’ από τη Σταχτοπούτα του Prokofiev, ‘Scerzo’ του Shostakovich και ‘Concerto Symphonique Bleue’ του Littolf. Χορογράφησε την οπερέτα ‘Νυχτερίδα’ του J. Strauss σε σκηνοθεσία του Α. Ευκλείδη. Εμπνεύστηκε και χορογράφησε το ‘Καρμενσίτας’, την πρώτη όπερα-μπαλέτο για παιδιά στο πρόγραμμα της ΕΛΣ σε σκηνοθεσία του Α. Ευκλείδη και μουσική ενορχήστρωση του Γ. Μπελόνη πάνω στο πρωτότυπο του G. Bizet από την Κάρμεν. 

Από το 2007 έως το 2019 δίδασκε κλασικό μπαλέτο στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Από το 2017 διδάσκει κλασικό μπαλέτο και ρεπερτόριο στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΧοροΧρόνος. Επίσης διδάσκει σε σεμινάρια κλασικού μπαλέτου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα συμμετέχοντας ενεργά σε project, διαλέξεις και μελέτες γύρω από την ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγηση, τη διδασκαλία του κλασικού, νεοκλασικού χορού και ρεπερτορίου.

Βαγγέλης Μπίκος

Ο Βαγγέλης Μπίκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 2007 έλαβε με άριστα το εθνικό δίπλωμα από τη σχολή του Βασιλικού Μπαλέτου του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, όπου φοίτησε για τρία χρόνια με πλήρη υποτροφία.

Έχει χορέψει με το Βασιλικό Μπαλέτο του Μπέρμιγχαμ σε παραγωγές όπως Ο Καρυοθραύστης, Η Ωραία κοιμωμένη, Η Μπαγιαντέρα, Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης και Το Πουλί της Φωτιάς. Το 2013 έγινε Α’ Xορευτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως: Ζιζέλ, Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Δον Κιχώτης, Ο Καρυοθραύστης, Η Λίμνη των Κύκνων, Η Σταχτοπούτα, Ευγένιος Ονιέγκιν, Ερωτευμένος Σοπέν, Η Ωραία Κοιμωμένη, Τέσσερα Τελευταία Τραγούδια, Η Βασίλισσα του Χιονιού,  Μπετόβεν έργο 73, Μπολερό, Ταξίδι στην Αιωνιότητα, Το Χαμόγελο της Τζοκόντας, Links, Equilibre, Οι Γάμοι, Το τραγούδι του αηδονιού  κ.α.

Από το 2008 έχουν δημιουργηθεί για τον ίδιο, ρόλοι όπως: Ρωμαίος (Ρωμαίος και Ιουλιέττα – Ρενάτο Τζανέλα), Ζίγκφριντ (Η Λίμνη των Κύκνων – Ρενάτο Τζανέλα), Ονιέγκιν (Ευγένιος Ονιέγκιν – Ιρέκ Μουχαμέντοφ), Ντεζιρέ (Η Ωραία Κοιμωμένη – Πόντους Λίντμπεργκ), Κος Νολ (Το Χαμόγελο της Τζοκόντας – Αγγελική Στελλάτου) κ.α.

Συμμετέχει σε διεθνή γκαλά χορού και από το 2014 έως το 2019 δίδασκε στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Από το 2017 συμμετέχει στα σεμινάρια προετοιμασίας για εισαγωγικές εξετάσεις χορού στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΧοροΧρόνος. Από το 2019 διδάσκει σεμιναριακά στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΧοροΧρόνος.

Θεμιστοκλής Παυλής

Ο Θεμιστοκλής Παυλής γεννήθηκε στην Άφυτο Χαλκιδικής. Ξεκίνησε Χορό στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αθήνα.

Χόρεψε σε Ελλάδα & εξωτερικό σε παραγωγές της ΕΛΣ, στις ομάδες Maurice Bejart, load, στην όπερα του Κουβέιτ, στο «The Thread» με χορογράφο τον Russell Maliphant (πρεμιέρα Sadler’s Wells) κ.α.

Συνεργάστηκε ως υπεύθυνος κινησιολογίας σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σε άλλα θεατρικά έργα σε σκηνές των Αθηνών. Έχει διδάξει το μάθημα του κλασικού χορού σε αναγνωρισμένες σχολές χορού ( (Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Χοροχρόνος κλπ) και σε σεμινάρια ως προσκεκλημένος καθηγητής κλασικού χορού και ρεπερτορίου.

Κλεοπάτρα Κλουτσινιώτου

Η Κλεοπάτρα Κλουτσινιώτου γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε μαθήματα μπαλέτου με τον Πάνο Καλφοδήμο. Τακτικά παρακολουθούσε μαθήματα και σεμινάρια με πολλούς δασκάλους (Γιάννης Μέτσης, Tania Miltenova, Alain Astie, Belinda Tanner).  Το 2002 αποφοίτησε με «Άριστα» από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Άννας Πέτροβα (πτυχίο Υπουργείου Πολιτισμού- Καθηγητή Χορού-Άριστα). Την ίδια χρονιά, μετά από τριετείς σπουδές με την Philippa Richards, απέκτησε και το δίπλωμα διδασκαλίας της Royal Academy Of Dance Teaching Certificate και είναι έκτοτε Registered Teacher. Επίσης είναι κάτοχος όλων των διπλωμάτων της Royal Academy Of Dance έως και τον Advanced 2 με Distinction.

Έχει συμμετάσχει με υποτροφίες σε σεμινάρια και summer schools στις Κάννες (Ecole de Danse de Cannes Rosella Hightower) και στο Λονδίνο (London Studio Centre), καθώς και σε παραστάσεις του London Youth Ballet σε σολιστικούς ρόλους (Giselle, La Sylphide, Coppelia).

Έχει χορέψει σολιστικούς ρόλους σε παραστάσεις του RAD Youth Ballet (Coppelia, La Vivandiere, Tango, Giselle, Les Sylphides, Napoli, La Sylphide, Albinoni Adagio) και με την ομάδα του Alexei Feoktistov (Nutcracker, Paquita,La Valse pas de deux, Chopiniana).

Από το 1999 έως το 2005 ήταν μέλος του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ραϋμόντα, Ωραία Κοιμωμένη, Δον Κιχώτης, Λίμνη των Κύκνων, Η Βασίλισσα του Χιονιού, Canto Generale).

Έως και σήμερα χορεύει τακτικά σε παραστάσεις πολλούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου. Επίσης είναι μέλος της ομάδας χορού Studio Ballet με νεοκλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο.

Από το 2002 έως και σήμερα διδάσκει κλασικό μπαλέτο σε σχολές χορού στην Αθήνα (Χοροπρόοδος Zoltan Gregus, Athens Ballet Centre, Σχολή Μπαλέτου Εύης Υψηλάντη, Χοροχρόνος κ.ά.). και στην Κύπρο (Σχολή Μπαλέτου Κλέας Πιτσιλλίδου). Συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Χορού Κύπρου διδάσκοντας κλασικό μπαλέτο και ρεπερτόριο στα σεμινάρια του Συνδέσμου και στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Χορού.

Επίσης προετοιμάζει μαθητές για  διαγωνισμούς χορού, και το 2018 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Χορού Morgana.

Η Σοφία Καλπενίδου γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε και αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Λάρισας το 2003.
Έχει συνεργαστεί με το χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε., το «Αέναον» χοροθέατρο του Ντανιέλ Λομμέλ, με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών, το Θεσσαλικό Μπαλέτο, τους Χορευτές του Βορρά (Δημήτρια).

Κλασικός Χορός:
Esmeralda
Don Quixote
Le Corsaire
Raymonda
Blue bird
Paquita
Διεθνείς διαγωνισμούς:
Varna (Βουλγαρία) 1994 και 1996
Rudolf Nureyef (Βουδαπέστη) 1996
Κλασικού και σύγχρονου Χορού στα Χανιά
Όπου κέρδισε και το πρώτο βραβείο 2005.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές μουσικοθεατρικές παραστάσεις ως χορεύτρια και χορογράφος και έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους σκηνοθέτες, χορογραφους και ηθοποιούς όπως:
Σταμάτης Φασουλής, Εβελινα Παπούλια, Ιεροκλής Μισαηλίδης, Παπαθανασίου-Ρέππας, Δημήτρης Μαλισσόβας, Γιάννης Μπέζος, Φωκάς Ευαγγελινός, Αντώνης Φωνιαδάκης, Κωνσταντίνος Ρήγος.

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει κλασικό μπαλέτο και ρεπερτόριο σε διάφορες αναγνωρισμένες σχολές σε στούντιο χορού και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΧοροΧρόνος στην Αθήνα.​

Χριστίνα Σουγιουλτζή

Η Χριστίνα Αικατερίνη Σουγιουλτζή γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Ν. Κονταξάκη.

Από το 1999 μέχρι το 2003 συμμετείχε σε όλες τις παραγωγές της Σχεδίας Ομάδας Χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την περίοδο αυτή η ομάδα συνεργάστηκε με τους Steve Paxton, Simone Fortey, Alito Alesi,Peter Ryan κ.α. Από το 2003 ως το 2008 συνεργάστηκε με την Sinequanon στον πολιτιστικό χώρο ΚΡΑΤΗΡΑ ( Ελληνικό Φεστιβάλ, Αθήνα 2004 Gala γυμναστικής και παραολυμπιακοί, Φεστιβάλ Καλαμάτας, Holland dance festival, festival de dance en Cannes, Beijing dance festival )

Στον ΚΡΑΤΗΡΑ επίσης ιδρύεται το σωματείο Και όμΩς κινείται . Από το 2003 το και όμΩς κινείται παρουσίασε τα: ΑRRiBA, ψέΜα του Νεύτωνα, Inferno, AzIf, PurgatoRio, Il PaRRaiso, medDeT*, ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ θΕΟΥ, Betelgez , Ερωτόκριτος και NOIR.

Ως καθηγήτρια έχει εργασθεί 2 χρόνια στην αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή της Ελένης Σουγιουλτζή. Ως διευθύντρια σπουδών έχει εργασθεί 3 χρόνια στην αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή της ίδιας (Χριστίνα-Αικατερίνη Σουγιουλτζή) και 5 χρόνια στην αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή της Νάντιας Παλαιολόγου.

Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τη σχολή θεάτρου Άκη Δαβή, σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Ρούλας Πατεράκη.

Από το 2018 είναι διευθύντρια σπουδών στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΧοροΧρόνος όπου διδάσκει σύγχρονο χορό και ακροβατικά από το 2015.​​​​

Πλωτίνος Ηλιάδης

Ο Πλωτίνος Ηλιάδης σπούδασε κλασικό και σύγχρονο χορό στη Κρατική Σχολή Χορού και αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού “Ραλλού Μανού”.

Έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του S.E.A.D , με τίτλο “Performing in Art” κατά τη διάρκεια του οποίου συμμετείχε στην ομάδα “Bodhi Project” 2010-2011.

Έχει χορέψει με τους εξής χορογράφους: Matej Kejzar , Maya M. Carrol, Zoe Knights, Magdalena Reiter και David Zambrano όπου παράλληλα συμμετείχε στο intensive workshop on «Flying Low and Passing Through» στη Αθήνα το 2015. Συνεργάζεται με τις ομάδες “Ασώματες Δυνάμεις” στη Κύπρο και την ομάδα της Νατάσσας Ζούκα στη Ελλάδα.

Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών (Α.Π.Θ.) με κατεύθυνση στη Βιολογία της Άσκησης. Πιστοποιημένος εκπαιδευτής στα συστήματα Pilates, BodyART™, στη μέθοδο GYROTONIC(R) και κάτοχος του διπλώματος Yoga Alliance 200. Υπεύθυνος του προγράμματος Stretch Concept στην εταιρεία “The Concept”.

Δημιουργός του συστήματος, “Speed the Spiral”.Ένα σύστημα όπου αντιμετωπίζει το σώμα ως το τέλειο εργαλείο, βάζοντας το στη διαδικασία να πειθαρχεί και να ενεργοποιεί στα βέλτιστα το νευρομυϊκό σύστημα. Μέσα από χορευτικούς συνδυασμούς με έντονο το στοιχείο της ροής (flow), διερευνάται η σωστή διαχείριση του σώματος και η συνεχής εξέλιξη της τεχνικής. Οι πέντε βασικοί πυλώνες που δουλεύουμε στο μάθημα είναι: η συνεχόμενη ροή, οι μεταφορές βάρους, οι αλλαγές επιπέδων, η ταχύτητα και η ακρίβεια εκτέλεσης, οι εναλλαγές δυναμικών. Στόχος, να εκπαιδεύσουμε το σώμα να μπορεί να ανταποκριθεί με ακρίβεια σε υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας της κίνησής του. Κύριος πρωταγωνιστής είναι το Spiral που ρέει συνεχώς στο σώμα και στις αρθρώσεις έτσι ώστε η ενέργεια να μεταφέρεται με συνεχόμενη ροή από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια.

Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου μεγάλωσε στην Καλαμάτα.

Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τους Χρήστο Παπαδόπουλο, Ίρις Καραγιάν, Δημήτρη Παπαιωάννου, Πατρίσια Απέργη,  Κι όμΩς Κινείται, Αντώνη Φωνιαδάκη, Alexandra Waierstall, Τζένη Αργυρίου,  Σοφία Μαυραγάνη, Μαρία Κολιοπούλου, Χάρη Κούσιο, Άρτεμις Λαμπίρη, oμάδα default, sinequanon κ.α. δίνοντας παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Έχει συμμετάσχει στο δίκτυο Aerowaves με το έργο Mothers της Ίρις Καραγιάν και τα έργα Elvedon και Opus του Χρήστου Παπαδόπουλου.

Έχει βραβευτεί με το βραβείο ερμηνείας στα πλαίσια του InShadow Festival  της Λισαβόνας για το video dance Sans Attente και στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αλγερίας με την ομάδα Πρόσχημα της Μαρίας Κολιοπούλου. Τέλος, βραβεύτηκε από το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος / Artworks για το έτος 2019.

Έχει διδάξει χορό στη Δ.Ε.Π.Α.Καλαμάτας, στην Επαγγελματική Σχολή «Ραλλού Μάνου», στην Επαγγελματική Σχολή «Χοροχρόνος», στην Κρατική Σχολή Χορού,  όπως επίσης και σεμιναριακά στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για  άτομα άνω των 65 ετών και για βλέποντες και μη.

Λία Χαμηλοθώρη

Η Λία Χαμηλοθώρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και ήταν από μικρή αθλήτρια της ρυθμικής και αργότερα για πολλά χρόνια του ακροβατικού συλλόγου ΓΑΣ Ειρήνη Περιστερίου.

Μετά την αποφοίτησή της από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), σπούδασε χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου» από όπου αποφοίτησε το 2010 με άριστα. Το 2011, έπειτα από εξετάσεις έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση για βελτίωση τεχνικής στις Βρυξέλλες του Βελγίου (Danscentrum Jette), όπου για δύο χρόνια παρακολούθησε σεμινάρια τεχνικής και αυτοσχεδιασμού και συνεργάστηκε με διάφορες ομάδες σύγχρονου χορού.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό με σημαντικούς χορευτές και χορογράφους.΄Εχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες χορού σε Ελλάδα και εξωτερικό (Cie la ignorancia, Creo dance company,Κι όμως Κινείται, Κινητήρας Χοροθέαμα, Paracoon, Krama, Transito κα), ήταν μέλος της ελληνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Homme@home μέσω του κέντρου χορού Ι.Ρ.Ντάνκαν και υπήρξε βοηθός χορογράφου στην ομάδα Φora etc.

Διδάσκει σύγχρονο χορό και ακροβατικά σε ερασιτεχνικές σχολές στην Αθήνα από το 2011 και από το 2018 διδάσκει στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή «Χοροχρόνος».

Ιωάννα Αποστόλου

Η Ιωάννα Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 2007. Ως υπότροφος του Ιδρύµατος Υποτροφιών Αδελφών Πράτσικα, συνέχισε τις σπουδές της στο σύγχρονο χορό στο Folkwang Hochschule στο Essen της Γερµανίας.

Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί µε τις οµάδες : Griffon/ Ιωάννα Πορτόλου, Ύψιλον/ Αγγελική Στελλάτου , Οµάδα Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταµατοπούλου, Xit dance theatre/Φώτης  Νικολάου,  Yelp  danceco/  Μαριέλα  Νέστορα,  Πρόσχηµα/Μαρία Κολλιοπούλου, και τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου, τον Χάρη Κούσιο, την Όλια Λυδάκη , τη Λία  Τσολάκη,  την  Οµάδα  Σύγχρονου  Χορού  του  Χάρη  Μανταφούνη  κ.α.,  δίνοντας παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει συµµετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαµάτας, στα Δηµήτρια, στο Arc for Dance Festival, στην Πλατφόρµα Χορού (ΜΜΑ), στα Κύπρια, στο 5th International contemporary dance festival / Αλγέρι κ.α.

Από το 2008 διδάσκει σύγχρονο χορό σε παιδιά και ενήλικες. Έχει συνεργαστεί µε πολλές σχολές χορού όπως τη σχολή χορού της Έλενας Βακαλοπούλου, τη Δηµοτική σχολή χορού Καλαµάτας, το studio Danc.c.e, τη σχολή χορού “Χορός”, τη σχολή χορού motus, τη σχολή χορού Ελένης Τσακάλου, το studio Baile de Barrio, τη σχολή χορού της Νένας Παπαγεωργίου  κ.α.  Το 2017  έγινε µέλος  της  οµάδας  χορευτών –  δασκάλων  του προγράµµατος “Dancing  to  connect”  της  Στέγης  Γραµµάτων  και  Τεχνών,  που απευθύνεται σε µαθητές Γυµνασίου και Λυκείου. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί ως χορογράφος µε τους σκηνοθέτες Πάρη Μέξη και την οµάδα λυρικού θεάτρου Ραφη, τον Παντελή Δεντάκη, την οµάδα θεάτρου plays2place κ.α. και ως βοηθός χορογράφου της Λίας Τσολάκη στην όπερα “Η Μύτη”, του D. Schostakovic σε σκηνοθεσία Πίτερ Στάιν στην Όπερα του Ελσίνκι.

Χάρης Κούσιος

Ο Χάρης Κούσιος γεννήθηκε το 1988 στην Λευκωσία της Κύπρου. Ξεκίνησε μαθήματα χορού το 2000 και το 2005 έγινε μέλος του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας. Το 2006 πέρασε στο πρώτο έτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης όπου φοίτησε για ένα χρόνο. Το 2008 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού “Νίκη Κονταξάκη” Νικολέττας Μπακάλη, με πλήρη υποτροφία. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, το 2011,ξεκίνησε η συνεργασία του με την χορογράφο Alexandra Waierstall στη Γερμανία με τα έργα της οποίας έχει χορέψει σε θέατρα αλλά και μουσεία τόσο στην Ευρώπη αλλά και εκτός  [Tanzhaus NRW,  Kunsthalle Mannheim,  Musikfabrik Colone,  Pact Zollverein,  Rozbark, Centre Choreographique National de Roubaix, Theater am Engelsgarten Wuppertal, KunsthalleDusseldorf,  Brotfabrik, Dansens Hus, Musee du Louvre κ.α.]. Το 2011 έγινε βοηθός της χορογράφου τόσο σε δικές της παραγωγές αλλά και στις συνεργασίες με διεθνή θέατρα [TanzMainz, National Dance Company Wales και Hamburg National Dance Company]. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, έχει συνεργαστεί και με άλλους χορογράφους [Χρίστος Παπαδόπουλος, Λία Τσολάκη, Αριάννα Οικονόμου, Φώτης Νικολάου κ.α.]  

Το 2011 ξεκίνησε επίσης να χορογραφεί τα δικά του έργα ξεκινώντας από το No_Body Festival της Στέγης Χορού Λευκωσίας. Το 2012 χορογραφεί το σόλο έργο “Could be anyone” για την Αιμιλία Κορφιά κάνοντας πρεμιέρα στην Πλατφόρμα Χορού Κύπρου. Το έργο επιλέχθηκε για το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ στην Κύπρο και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Βέλγιο, στο Βερολίνο και την Αθήνα έχοντας φεστιβαλική πορεία. Το 2013 ο Κούσιος υποστηρίζεται ως νέος χορογράφος από το ευρωπαϊκό δίκτυο Module Dance με το πρόγραμμα Carte Blanche. Την ίδια χρονιά με το έργο του “MAN II” επιλέγεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves ως “ένας από τους 20 νέους χορογράφους την Ευρώπης” και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο φεστιβάλ Spring Forward 2014 στην Σουηδία. Το 2015 επιχορηγείται από το ερευνητικό πρόγραμμα “Τερψιχόρη” των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου και παρουσιάζει το έργο “ARCHETYPA” στην Κεντρική Σκηνή του Θ.Ο.Κ. έργο που μετέπειτα προσκάλεσε και φιλοξένησε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κας Βίκυς Μαραγκοπούλου. Μέχρι σήμερα είναι ο νεότερος ηλικιακά καλλιτέχνης που παρουσιάζει έργο του στην Κεντρική Σκηνή του κρατικού θεάτρου της Κύπρου αλλά και ο νεότερος που λαμβάνει την εν λόγω επιχορήγηση.  

Το 2016 καλείται από την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση να συμμετέχει στο 3ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων όπου για πρώτη φορά ένας καλλιτέχνης αυτής της ηλικίας παρουσιάζει έργο του στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος. Το έργο “lacrimal’ ήταν μια συνεργασία του χορογράφου με τον συνθέτη Δημήτρη Σκύλλα. Στο έργο συμμετείχαν 50 χορευτές και ορχήστρα 9 μουσικών επί σκηνής. Για την διετία 2017-2019 ερευνά και δημιουργεί τη σόλο performance “PORNEM” σε residencies σε Ελλάδα και Κύπρο. Το 2018 η Στέγη Χορού Λευκωσίας τον ονομάζει «φιλοξενούμενο καλλιτέχνη»  για δύο έτη με σκοπό την έρευνα και τη δημιουργία έργου.

Σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή προηγούμενα έργα του βρίσκονται σε περιοδεία, χορογραφεί τη νέα του δουλειά, ένα ντουέτο για τον ίδιο και την Αιμιλία Κορφιά, για την Πλατφόρμα Χορού Κύπρου. Από το 2017 δημιουργεί μαζί με τον Οδυσσέα Ι. Κωνσταντίνου μια σειρά από video dance έργα που έχουν συμμετέχει σε πανευρωπαϊκά φεστιβάλ και ως side specific performances (Πάφος, Αθήνα, Παρίσι). ‘Εχει επίσης επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικά έργα και έχει χορογραφήσει για το Girne American Univercity, Univercity of Nicosia και Genesis Dance Company.  

Έχει διδάξει τεχνική σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμό από το 2012 εως το 2017 σε ερασιτεχνικές σχολές χορού στην Αθήνα και στην Κύπρο. Από το 2012 εως το 2018 συνεργάστηκε με το Dance Cultural Centre διδάσκοντας ανοιχτά μαθήματα. Ως βοηθός χορογράφου και χορευτής της ομάδας της Alexandra Waierstall έχει παραδώσει master classes, εργαστήρια και μαθήματα στις Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών του Hong Kong, Ακαδημία Μουσικής και Χορού Κολωνίας στη Γερμανία και στις ομάδες χορού Tanz Mainz και NDC Wales.  Το 2018 δίδαξε επίσης ως καλεσμένος δάσκαλος στο Garage Performing Arts Centre, στο μπαλέτο Νέων Λευκωσίας, στην Επαγγελματική Σχολή Χορού Ακτίνα (δύο κύκλους σεμιναρίων σε 2ο και 3ο έτος) και παρέδωσε Master Classes στο University of Nicosia, Girne  American University of Performing Arts και στο Διεθνές Φεστιβάλ Tipperary στην Ιρλανδία όπου δίδαξε σε 40 χορευτές από Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους υπήρξε καθηγητής στο University of Nicosia σε ένα συμπυκνωμένο ακαδημαϊκό εξάμηνο και την ίδια περίοδο παρέδιδε μαθήματα στο Girne American University με το οποίο συνεργάζεται από το 2012.      

Το 2019 παρέδωσε μαθήματα προετοιμασίας στις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού Χοροχρόνος, Νίκη Κονταξάκη ενώ παρέδωσε εργαστήρι κίνησης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Dusseldorfστη Γερμανία καλεσμένος της εικαστικού – υπεύθυνης του τμήματος καλών τεχνών Rita McBride αλλά και στο Εργαστήρι Θεάτρου «Ne» στο Παρίσι, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Οδυσσέα Ι. Κωνσταντίνου.

Ο Χάρης Κούσιος είναι ενεργό μέλος του Dance Gate Lefkosia, ιδρυτικό μέλος της Στέγης Χορού Λευκωσίας και έχει υπάρξει μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για το Εκπαιδευτικό Σύστημα του Χορού στην Ελλάδα (2016-2018) καθώς και μέλος της επιτροπής του Υ.Π. για τις εισαγωγικές εξετάσεις (2016) και πτυχιακές εξετάσεις των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού (2017).  

Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Ο Αλέξανδρος Σταυρόπουλος γεννημένος στην Πάτρα (1991), σπούδασε και αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 2014. Είναι ενεργό μέλος στις ομάδες «X-it» και «Χορευτές του Βορρά», στην τελευταία έχει και την επιμέλεια των χορογραφιών.

To 2015 παρακολούθησε το Ιntensive Corse of Martha’s Graham Τechnique στη Νέα Υόρκη και το 2016 έκανε το μεταπτυχιακό του (Postgraduate/Master) στο Place του Λονδίνου.

Έχει συνεργαστεί, επηρεαστεί και χορέψει με πολλούς Έλληνες και ξένους χορογράφους όπως Jasmin Vardimon, Russel Maliphant, Αντώνης Φωνιαδάκης, Hannes Langolf, Ερμίρα Γκόρο, Tono Lachky, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Πατρίσια Απέργη, Φένια Αποστόλου, Paul Blackman & Χριστίνα Γουζέλη, Φώτης Νικολάου, Πένυ Διαμαντοπούλου, Αλέξης Βασιλείου κ.α.

Σήμερα εργάζεται για τη νέα παραγωγή του Russel Maliphant «The Thread» σε παγκόσμια περιοδεία.

Τάσος Καραχάλιος

Ο Τάσος Καραχάλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Αποφοίτησε με άριστα από την Κ.Σ.Ο.Τ. και από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Α. Ωνάση συμμετείχε στο πρόγραμμα danceweb του φεστιβαλ Impulstanz το 2005.

 Ως χορευτής και ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους: Μιχαήλ Μαρμαρινό, Κωνσταντίνο Ρήγο (χοροθέτρο Οκτάνα), Γιάννη Σκουρλέτη (bijoux de kant), Αγγελική Στελλάτου, Jan Fabre,  Δημήτρη Παπαϊωάννου,  Αποστολία  Παπαδαμάκη (Quasistellar), Αντώνη  Φωνιαδάκη, Ayelen Parolines, Γιώργο Σαχίνη, Σταύρο Τσακίρη, Μαρία Γοργία, Ιωάννα Πορτόλου (Griffon), Πέρσα Σταματοπούλου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Κώστα Τσιούκα, κ.α.

Επίσης έχει παρουσιάσει 5 δικές του δουλειές,“Serenity square”με τη Γεωργία Βαρδαρού, “Hound dogs” με τον Γιάννη Νικολαίδη, “Snail solo” με τη μουσικό Μυρτώ Δούμα, και το σόλο “you can not have me”  συνδημιουργία με τη Μαρκέλλα Μανωλιάδη, καθώς και το τρίο «ονειρεύτηκα τρεις που ονειρεύονταν τους άλλους δυο ο καθένας» με τις Μαρκέλλα Μανωλιάδη και με την Ιωάννα Τουμπακάρη.

Πένυ Διαμαντοπούλου

Η Πένυ Διαμαντοπούλου αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού “Άννα Πέτροβα” (1994). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1999).

Σπούδασε με υποτροφία (Demonstrator’s scholarship) στην Martha Graham School of Contemporary Dance (Νέα Υόρκη/1995-2000). Υπήρξε μέλος του Martha Graham Dance Ensemble (1996-2000) και ερμήνευσε κεντρικούς ρόλους του ρεπερτορίου της ομώνυμης χορογράφου σε παραστάσεις στη Νέα Υόρκη και σε περιοδείες στις ΗΠΑ. Ως μέλος του διδακτικού προσωπικού της σχολής Martha Graham School (1998-2000) δίδαξε Master Classes της τεχνικής σε Πανεπιστήμια/Κολέγια των ΗΠΑ, καθώς επίσης και σε φημισμένες σχολές χορού, όπως Alvin Ailey American Dance Theater, Τhe Neighborhood Playhouse, State University of New York (SUNY) Purchase, κ.ά.

Από το 2002 είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Σε συνεργασία με την ομάδα χορού της ΚΣΟΤ, είναι υπεύθυνη για την αναβίωση και διδασκαλία του Ρεπερτορίου GRAHAM και παρουσιάζει ανελλιπώς από το 2003 έργα του Ρεπερτορίου ή Demo της Τεχνικής GRAHAM και δικές της χορογραφίες σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2006 έως σήμερα, συντελεί στη διοργάνωση και υλοποίηση των παραστάσεων των σπουδαστών της ΚΣΟΤ στο BLACKBOX της Σχολής στα πλαίσια του θεσμού «Ανοιχτό Στούντιο».               

Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «ΧοΡοΧΡοΝος». Παράλληλα, συνεργάζεται με σχολές στην Κρήτη, Κύπρο, Ρόδο, Κόρινθο, Ζάκυνθο, Λάρισα και Θεσσαλονίκη όπου παραδίδει σεμινάρια της Τεχνικής Graham και χορογραφεί για τις ετήσιες παραστάσεις τους. Στην Αθήνα συνεργάζεται σταθερά με το FIX DANCE STUDIO. Έχει διδάξει σεμινάρια στις Ανώτερες Επαγγελματικές σχολές χορού “Ραλλού Μάνου”, “Μοριάνοβα/Τράστα” και της Τατιάνας Λοβέρδου στην Πάτρα (Dansarte), στο Εργαστήρι χορού «Χώρος» (πρώην Studio Μέτσης), στις Σχολές της Άννας Τσαούση, του Πάνου Μεταξόπουλου και της Ροδόπης Κούβαρη, στο Athens Ballet Center, στο Dance Cultural Center, στο Winston’s House of Dance, στο Dance Up, στην Ανώτερη σχολή Δραματικής τέχνης “ΑΡΧΗ”, κ.α.

Μετά από πρόσκληση της Martha Graham Dance Company διδάσκει σε σπουδάστριες/χορεύτριες της ΚΣΟΤ το έργο «Panorama» (Martha Graham, 1935), το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του ’14 στο City Center της Νέας Υόρκης. Τον Ιούλιο του ’14 αναβιώνει και παρουσιάζει το ίδιο έργο στο Ηρώδειο στα πλαίσια της παράστασης «The Graham/Greek Connection». Το ίδιο καλοκαίρι καλείται από τη Martha Graham Dance Company να αναβιώσει το «Panorama» με Τούρκους χορευτές στα πλαίσια των παραστάσεων της ομάδας στη Σμύρνη, για το International Izmir Festival. Είναι ιδρυτικό μέλος και χορογράφος της ομάδας χορού «ΑΡΘΡΩΣΙΣ», με την οποία παρουσιάζει έργα της από το 2003. Τον Απρίλιο του ‘19 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού MOTUM, το έργο της «Καθ’ οδόν» σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Τάση Χριστογιαννόπουλου. Το έργο της “1 2 3” επιλέχθηκε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό να παρουσιαστεί τον Μάιο του ’19 στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια του Φεστιβάλ NEXT@GRAHAM Eve Project. Τον Ιούλιο του ’19 παρουσίασε τη νέα χορογραφική δουλειά της με τίτλο “Angelus/Legatus” στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ χορού Ζακύνθου.

Αγγελική Σίμου

Είμαι κάτοχος Διπλώματος Πιάνου και Αρμονίας (Ελλάδα 1986) και Diplome Rythmique et Expression Corporelle (Βρυξέλλες 1991 με Υποτροφία του  Ιδρύματος Ωνάση).

Ξεκίνησα την καριέρα μου στην Ελλάδα με συναυλίες, ως Πιανίστα των Τραγουδιστών της Όπερας και Χορωδιών. Παράλληλα εργαζόμουν ως Καθηγήτρια Πιάνου σε Ωδεία της Αθήνας και του Πειραιά.

Ακολούθως στο εξωτερικό (Αυστρία Γερμανία, Ουγγαρία Βέλγιο), υπήρξα μέλος της Ευρωπαϊκής Χορωδίας και συνέπραξα με καλλιτέχνες σε συναυλίες Πιάνου,  Μουσικής Δωματίου και Φεστιβάλ Χορωδιών.

Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα, διδάσκω  Πιάνο και Ρυθμική Dalcroze σε Ωδεία, Σχολεία και σε    Επαγγελματικές  Σχολές  Χορού.

Συνεργάζομαι με μουσικούς στον τομέα του Αυτοσχεδιασμού στο Πιάνο και παρουσιάζω το Παιδαγωγικό Σύστημα Dalcroze σε σεμινάρια και σε συνέδρια στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Γενεύη.

Επιπλέον, ασχολούμαι με τη Μουσική Σύνθεση και το 2006 εκδόθηκε από το΄΄Μελωδικό καράβι’’ cd με 21 Παιδικά Τραγούδια και Σχέδια Μαθημάτων, βασισμένο στη Παιδαγωγική  Μέθοδο  Dalcroze. 

Από το 2004 έως το 2018 εργάστηκα ως Καθηγήτρια Ρυθμικής Dalcroze, στην   Εθνική Λυρική Σκηνή.

Από το 2004 διδάσκω  Ρυθμική στο Επαγγελματικό και στο Φυτώριο στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

Από το 2010 διδάσκω Μουσική, Μουσικοκινητική και Πιάνο στο σχολείο Ευρωπαϊκό Πρότυπο.

Από το 2015 διδάσκω Ρυθμική στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Χοροχρόνος».

Νατάσσα Αβρά

Η Νατάσσα Αβρά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Αποφοίτησε από την Κρατική    Σχολή  Ορχηστικής Τέχνης το 1986, όπου και δίδαξε Ρυθμική από το 1996 έως το 2000.

Παρακολούθησε ανοιχτά μαθήματα μπαλέτου στο Μόναχο –Όπερα της Βαυαρίας– το 1993, σύγχρονου χορού στο Σικάγο –Chicago Moving Company,Columbia University– το 2003. Έζησε στο Λονδίνο, 2007-2011, όπου παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού, contact improvisation στο The Place, Independent Dance, London Contact Improvisation και μελέτησε επισταμένα θεωρητικά και πρακτικά θέματα χορού στις βιβλιοθήκες χορού των Laban, The Place.

Έχει χορέψει με αρκετές ελληνικές ομάδες χορού, όπως: 

1985: Ανάλυα – Μαίρης Τσούτη

1989-90: Χοροθέατρο Ναυσικά – Σοφίας Σμαήλου

1991-1992: Πρόσκαιρη σύνθεση – Ντορίνας Καλεθριανού

1993: Θεατρικοχορευτική ομάδα Λίλης Βελισσαρίου

1993-1996: Ωκυρροή – Βάσως Μπαρμπούση

1997-2003: Σχεδία – Αναστασίας Λύρα σε Λονδίνο, Αγ. Πετρούπολη, Μόσχα, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Κούβα   

2000-2002: Χορικά – Ζουζούς Νικολούδη

2006: Salta futuro – Τατιάνας Λοβέρδου

2008 & 2017: Αναστασία Λύρα

2013: Μάγμα – Στέφανης Τσάκωνα

2015: Έλδωρ – Λίλας Ζαφειροπούλου

Σε επαγγελματικό επίπεδο έχει διδάξει:

ΡΥΘΜΙΚΗ

1997-2000 και 2018-: Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης

2014-: Ανώτερη επαγγελματική Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου

2016-: Ανώτερη επαγγελματική Σχολή Χορού  Μάρι Χατζημιχάλη

2017-: Ανώτερη επαγγελματική Σχολή Χορού «Χοροχρόνος»

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ

2016-2017: Ανώτερη επαγγελματική Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου

2018-2019:Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης

ΣΥΓΧΡΟΝΟ

2004-2009: Limon-release στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Σόφης Κατσούλη

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

2018 και 2019 : Ρυθμική στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης (διευθύντρια Δήμητρα Κορωναίου)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ                                                                                                                 2012: Πτυχιακές εξετάσεις Ανωτέρων Επαγγελματικών Σχολών Χορού του ΥΠΠΟ

Ως ανεξάρτητη χορογράφος

1992-1993: Χορογράφησε για το Αθηναϊκό Χοροθέατρο της Σίσης Στεφανάτου

1997: Βραβεύτηκε για το σόλο της «Μικρές αναλογίες» στο διαγωνισμό του Δήμου Αθηναίων «Ραλλού  Μάνου»

Ομάδα χορού ‘κει φυσά’

2004-2010:Χορογράφησε και χόρεψε στις έξι παραγωγές της ομάδας, στο ετήσιο Φεστιβάλ Χορού του ΣΕΧ (μέλος από το 2005) και σε άλλες καλλιτεχνικές διοργανώσεις, λ.χ. Δήμοι Κηφισιάς και Νέας Σμύρνης, Διεθνής Αμνηστία. Το 2008 η χορογραφία της «εν μέσω ανέμων» παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Σύγχρονου χορού. Επιμελήθηκε την κίνηση και χορογράφησε τη Λυσιστράτη στο King’s College London.

‘Ομάδα χορού Νατάσσας Αβρά’

2010-: Eχει παρουσιάσει οκτώ παραγωγές. Έχουν συμμετάσχει χορευτές με μακρά διαδρομή στην εγχώρια χορευτική  σκηνή. Από το Μπαλέτο: Μαρία Μηλιοπούλου, Νίκος Τήλιος· το Σύγχρονο: Αλίκη Καζούρη· τον Αυτοσχεδιασμό: Τιτή Αντωνοπούλου.

Άρτεμις Ιγνατίου

Η Άρτεμις Ιγνατίου αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Σπούδασε θέατρο στο Studio υποκριτικής τέχνης του Α. Δαβή. Συνέχισε τις σπουδές της στην Νέα Υόρκη στις σχολές Χορού Merce Cunningham, Movement Research και Martha Graham και Θέατρο στο H.B. Studio (Herbert Berghof – Uta Hagen). Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στην Αρχαιολογική Εταιρεία και στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Χορογράφος των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το 2008

Beijing 2008 , Vancouver 2010 , London 2012  ,  Sochi  2014,  Rio  2016,  «Pyeongchang  2018”  και  τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων “Singapore 2010”,“Innsbruck 2012”, “Nanjing 2014”, «Lillehammer 2016», “Buenos Aires 2018”.

Έχει επίσης χορογραφήσει τις τελετές αφής για τa Ευρωπαϊκά Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νεότητας στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στην Πνύκα, Tbilisi 2015, Vorarlberg & Liechtenstein 2015, Utrecht 2013, Brasov 2013, Trabzon 2011, Liberec 2011, Tampere 2009, Belgrade 2007, Lignano 2005, Paris 2003 και Bath 1995 όπου συμμετείχε ως Πρωθιερέα. Υπήρξε Ιέρεια και βοηθός χορογράφου της Μαρία Χορς  από το 1988 – 2008.

Λαμπαδηδρόμος για όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2006.

Από το 2010 ως το 2012 συνεργάστηκε με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΝ.Ο.Α “Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας”, αναλαμβάνοντας την σκηνοθεσία για την αναβίωση της Ιστορίας των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του  1896  στο  Καλλιμάρμαρο  Στάδιο με παρουσία 45.000 μαθητών.

Από το 2018 συνεργάζεται με την ΕΘΝ.Ο.Α σε εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στην Ολυμπία, στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Από το 2016 συνεργάζεται με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το British Council σε εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Μουσείο Μπενάκη και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

2018 Διαδραστική Διάλεξη με θέμα « Ολυμπιακοί αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα και τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας στο σήμερα» για την αθλητική διοργάνωση ZEJO 2018 στο πλαίσιο υποστήριξης των Ολυμπιακών Aγώνων Paris 2024 με συμμετοχή 470 Γάλλων μαθητών.

Το 2019 χορογράφησε την τελετή Έναρξης του 5ου Μαραθωνίου Ολυμπίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας.

Από το 2019 συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024». Το πρόγραμμα συνδιοργανώνουν η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία. Στοχεύει στη διάδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος, της Ολυμπιακής παιδείας και της γαλλικής γλώσσας.( διάρκεια προγράμματος 2019-2024).

Έχει χορογραφήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και όπερες. Έχει συνεργαστεί με  το  Θέατρο  Τέχνης – Κάρολου Κουν, την Ορχήστρα των Χρωμάτων – Μ. Χατζιδάκι, το Χορόδραμα – Ρ. Μάνου, τα Χορικά – Ζ. Νικολούδη, το Εθνικό Θέατρο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής και Καβάλας και με τους σκηνοθέτες Στ. Λιβαθινό, Δ. Ιωάννου, Κ. Αρσένη, Χ. Σπηλιώτη και άλλους.

Το 2015 χορογράφησε την ομάδα ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ (μικτή ομάδα χορού ατόμων με και χωρίς αναπηρία) στη παράσταση VORTEX 2015 στο πλαίσιο του SDHS/CORD conference.

Το 2017 & 2018 σκηνοθέτησε το χορόδραμα « Η Άλωση της Τριπολιτσάς» στο πλαίσιο των εορτασμών για τις 196η & 197ης επετείους της.

Είναι ιδρύτρια του Χοροθεάτρου ART (ART Dance Theater) και παρουσιάζει πολλές παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με το Χοροθέατρο ΑRT εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2007 στο 10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού (Λεμεσός – Κύπρος), το 2008 στην Τελετή Έναρξης του 6ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πεκίνου για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα Κίνα 2008, το 2014 στο Festival International De Sousse 2014 στην Τυνησία (και περιοδεία σε άλλες πόλεις) και το 2017 στην Γκουαντζού και περιοδεία στην Νότια Κίνα στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Επίσης έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ στην Κύπρο, Γερμανία, Σερβία, Κίνα, Τυνησία, Ιταλία και στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει και στις τέσσερις Πλατφόρμες Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει παρουσιάσει παραγωγές στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο Ε.Μ.Σ.Τ. (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), στο Μουσείο Μπουμπουλίνας-Σπέτσες, στο Λουτρό των Αέρηδων-Πλάκα καθώς και σε άλλα θέατρα και φεστιβάλ της Αθήνας, της Κομοτηνής, κ.α.

Διδάσκει ρυθμική στην Ανώτερη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στην Ανώτερη Σχολή Χορού ΧοροΧρόνος.

Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου

Η Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Φ. Νάκας. Διδάσκει Θεωρία και Ιστορία της Μουσικής στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού «Χοροχρόνος». Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής – Μουσική Παιδαγωγική» του University of Nicosia (MMus in Music Education). Με πλήρη υποτροφία και έπαινο ολοκλήρωσε τις σπουδές σύνθεσης με τον Θ. Αντωνίου, (BM of Music Theory and Composition) στο Hellenic American University. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο με άριστα και έπαινο καλύτερης επίδοσης και Ανώτερων Θεωρητικών. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και μουσικής δωματίου στη Σουηδία και συμμετείχε σε σεμινάρια πιάνου, σύνθεσης, φωνητικής, μουσικού αυτοσχεδιασμού, μουσικοθεραπείας και φωνητικής μουσικοθεραπείας. Παράλληλα, ασχολήθηκε με το θέατρο παίρνοντας μαθήματα κινησιολογίας και υποκριτικής (Α.Λύρα, Β. Λάγγο, Γ. Πετσόπουλο).

Ως πιανίστα συμπράττει σε συναυλίες μουσικής δωματίου (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Athenaeum κ.ά) και οι συνθέσεις της έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες αίθουσες στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Ωδείο Αθηνών, Ατενέουμ, κ.ά) και το εξωτερικό από καταξιωμένα σύνολα (Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, String Quartet L’anima, Aeolos Woodwind Quintet, κ.ά) καθώς και σε φεστιβάλ (Grimm Knot Festival, Music In Motion Festival, Perpignan Arts Festival, Malta International Arts Festival, Dance Fest Akropoditi17,  7th–9th Athens Video Dance Project, 15thDance Festival Choreographers Greek- Cacoyannis Foundation, 11th Ramallah Contemporary Dance Festival, Dance Days Chania 7-8-9, Off Europa Kunst Festival, κ.ά.). Έχει συνθέσει μουσική για χορογραφίες και video-performances των: Αθ. Κανελλοπούλου, Γ. Καρούνη, Χ. Σιέμπου, Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου, Lydia Lithos Dance Theatre, Σ. Φαλιέρου, Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl κ.α.

Μπετίνα Παναγιωτάρα

Η Μπετίνα Παναγιωτάρα είναι θεωρητικός χορού & δραματουργός. Το 2018 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Roehampton (UK), μελετώντας δομές και πρακτικές του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα από το 2008 κι έπειτα, με την  υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, κι έχει μεταπτυχιακό τίτλο σε Σπουδές Χορού από το  Πανεπιστήμιο του Surrey (UK).

Συνεργάζεται με φεστιβάλ και καλλιτέχνες στην έρευνα, στη δραματουργία και στην παραγωγή, διδάσκει Ιστορία Χορού και διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και συμμετείχεστο βιβλίο The Practice of Dramaturgy: Working on Actions in Performance των Κ. Γεωργέλου, Δ. Θεοδωρίδου & Ε. Πρωτόπαπα (2016).

Αγγελική Καραγεώργου

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ : 

1987 :  Απόφοιτος 1ου Λυκείου Χολαργού                     

1991 : Απόφοιτος Ιδιωτικής Σχολής Νηπιαγωγών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού με Υποτροφία στην Ψυχολογία

1992 :   Παρακολούθηση Σεμιναρίων του Εκπαιδευτικού Οργανισμού  T.D.E.S. και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου για κατάρτιση στην «Οργάνωση Γραφείου & Διοίκηση Επιχειρήσεων», Δακτυλογράφηση, Η/Υ, Επεξεργασία Κειμένω σε προγράμματα Word.

EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:    

1993-01  Ιδιωτική Υπάλληλος (Γραμματέας) σε γραφεία Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών:  ΚΕ.ΠΑ.Μ.Ε. (Κέντρο Αρχιτεκτονικών & Πολεοδομικών Μελετών & Ερευνών), ΕΞΑΝΤΑΣ Ε.Ε. Γραφείο Τοπογραφικών & Συγκοινωνιακών Μελετών και «Μιχάλης Φωτιάδης & Συν/τες Ε.Ε.»

Παράλληλα, δραστηριοποίηση σε ό,τι αφορά τον ελληνικό χορό, το τραγούδι, την έρευνα και τη καταγραφή

 • 1989 – σήμερα : Μέλος της Χορευτικής Ομάδας του «Λυκείου των Ελληνίδων» Αθηνών με συμμετοχή σε μεγάλες παραστάσεις στην Ελλάδα (Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και στο εξωτερικό: Ρουμανία 1991 (Λυρική Σκηνή), Κύπρος 1992 (Λεμεσός, Λευκωσία, Παραλίμνι, Πάφος), Λονδίνο 1993 (Μέγαρο Λάτση), Οδησσός 1994 (Λυρική Σκηνή), Σικελία  1995 (Φεστιβάλ Agrizento), Γεωργία 1998 (Πολιτιστικός μήνας φιλίας Ελλάδας – Γεωργίας), Τυνησία 2001 (Μεσογειακοί Αγώνες), Κωνσταντινούπολη 2002 (Πατριαρχείο), Βρυξέλες 2003 (ΝΑΤΟ), Γερμανία 2003Rostock (Διεθνής Ανθοκομική Έκθεση), Ιαπωνία 2004 (Τόκυο, Οσάκα), Μαρόκο 2005, Σαγκάη 2007, Βιετνάμ 2008
 • 1998 – σήμερα : Υπεύθυνη Δισκογραφικού Αρχείου του Λυκείου των Ελληνίδων. Επεξεργασία στοιχείων όλης της Ελληνικής Παραδοσιακής Δισκογραφίας
 • 1993 – 2005 :  Παρακολούθηση Μαθημάτων «Δημοτικού Τραγουδιού» με τη Δόμνα Σαμίου στο ΜΕΛΜΟΚΕ (Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Κέντρο Ερεύνης), στο «Σύλλογο προς Διάδοσης της Εθνικής μας Μουσικής (Σίμωνα Καρά)», μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής με τον κ. Τάσο Φωτόπουλο στον «Όμιλο Ελληνικών Τεχνών» καθώς και  «Πολυφωνικού Τραγουδιού Βορείου Ηπείρου» με τον Βαγγέλη Κώτσου και μέλος του συγκροτήματος
 • 1992 – σήμερα: Συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια για χορούς απ’ όλη την Ελλάδα: Δωδεκάνησα, Καππαδοκία, Έβρο, Κύθηρα, Νάξο, Σέρρες, Άγραφα, Κοζάνη, Θάσο, Πόντο, Ήπειρο κλπ.
 • 1993- σήμερα : Διδασκαλία Ελληνικών Χορών στο «Λύκειον των Ελληνίδων» Τμήμα Παπάγου – Χολαργού, Παράρτημα Ραφήνας, Τμήμα Γέρακα & Αθηνών και Υπεύθυνη Εκδηλώσεων & Χορευτικών Εμφανίσεων, σε Συλλόγους χωριών και Δήμων, σε σχολεία κ.α.

1998 – σήμερα : Επιτόπιες έρευνες και καταγραφές χορών, τραγουδιών και εθίμων σε όλη την Ελλάδα:

 • Άρτα (Ροδαυγή, Αμμότοπο)
 • Βλαχοχώρια (Βλάστη & Νάματα Κοζάνης, Κλεισούρα Καστοριάς, Σαμαρίνα, Αβδέλλα, Σμίξη, Περιβόλι, Μηλιά, και Τούργια – Κρανιά Γρεβενών, Λαηλιά Σερρών, Χιονοχώρι, Βοβούσα Ιωαννίνων, Ιεροπηγή Καστοριάς)
 • Γρεβενά (Δεσκάτη, Σπήλιο, Μοναχίτι, Αγ. Γεώργιος, Ταξιάρχης, Λάβδα, Καρπερό)
 • Δράμα (Μοναστηράκι, Καλή Βρύση, Πετρούσα, Βώλακα, Πύργοι)
 • Δωδεκάνησα (Κάρπαθος, Νίσυρος)
 • Έδεσσα (Κερασιά, Πρόμαχοι, Όρμα)
 • Ημαθία (Μακροχώρι, Δάσκιο, Επισκοπή, Νησελούδι)
 • Ήπειρο (Φραγκάδες, Βίτσα, Κήποι, Νεγάδες, Ελληνικό, Μηλιά Μετσόβου, Λυκόραχη, Οξιά, Καπέσοβο, Πουρνιά και Πυρσόγιαννη Κονίτσης)
 • Θήβα (Βάγια)
 • Θράκη (Πάλη, Οινόη, Μεταξάδες, Κυανή)
 • Καβάλα (Ν. Καρβάλη)
 • Καρδίτσα (Κρυονέρι, Ανθηρό Αργιθέας, Παλαμά)
 • Καστοριά (Κλεισούρα, Ιεροπηγή)
 • Κοζάνη (Σαρακίνα, Κάτω Κώμη, Μεταμόρφωση, Λευκοπηγή, Αιανή, Ροδιανή, Καρυδίτσα, Μηλιά, Πλατανόρευμα)
 • Κυκλάδες (Κύθνο, Δανακό Νάξου,  Άνδρο, Τζιά)
 • Λάρισα (Κρανιά, Μαγούλα, Δρυμό, Μεγαλόβρυσο, Δαμάσι Τυρνάβου)
 • Πελοπόννησο (Πλάτανο Κυνουρίας)
 • Πιερία (Ελατοχώρι, Μοσχοπόταμος, Ριζώματα)
 • Πρέβεζα (Θεσπρωτικό, Ριζοβούνι, Παπαδάτες, Αη Γιώργη)
 • Πρόσφυγες Ανατολικής Ρωμυλίας (Ν. Μοναστήρι Δομοκού, Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας, Αιγίνιο Πιερίας, Τρίκαλα & Μελίκη Ημαθίας)
 • Σέρρες (Αγ. Πνεύμα, Φλάμπουρο, Μελενγκίτσι, Ανθή, Ποντισμένο, Βαμβακόφυτο)
 • Τρίκαλα (Φανερωμένη, Σταγιάδες, Καστράκι, Ρομποτό, Ανθούσα και Χαλίκι Ασπροποτάμου)
 • Φθιωτιδοφωκίδα (Περιβόλι – Κολοκυθιά – Λευκάδα Σπερχειάδος, Νιχώρι Υπάτης, Αράχωβα, Καστριώτισσα Παρνασσίδος, Δροσοχώρι Αμφίσης, Μεξιάτες Λαμίας)
 • Φλώρινα (Αητός, Ξυνό Νερό, Άρνισσα, Βαρικό)

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ :

 • «Δισκογραφικός Οδηγός Μουσικής Δωδεκανήσων», 1ο Χορευτικό Σεμινάριο των Λυκείων των Ελληνίδων, Κάρπαθος 1999
 • «Δισκογραφία της Ηπείρου», 2ο Χορευτικό Σεμινάριο των Λυκείων των Ελληνίδων, Γιάννενα 2001
 • Παρουσίαση του Βιβλίου του Σωκράτη Βασιλείου «Περιήγηση στο Δημοτικό Τραγούδι, Τόμος 1ος», αίθουσα Αντ. Τρίτση (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων), Αθήνα, Νοέμβριος 2010
 • Παρουσίαση του Βιβλίου του Σωκράτη Βασιλείου «Περιήγηση στο Δημοτικό Τραγούδι, Τόμος 1ος», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πρεβέζης, Πρέβεζα, Δεκέμβριος 2010
 • Παρουσίαση του Βιβλίου του Σωκράτη Βασιλείου «Περιήγηση στο Δημοτικό Τραγούδι, Τόμος 2ος», Παπαδάτες Πρεβέζης, Πρέβεζα, Αύγουστος 2011
 • “Τσάμικο και συρτό Ρούμελης: Η διαφορετικότητα του χορού ανάλογα με το τραγούδι», Διδασκαλία στην 6η Συνάντηση χορευτικών στην Πρέβεζα.
Ν΄ώντας Δαμόπουλος

Ο Νώντας Δαμόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό σε μια πληθώρα ατομικών και ομαδικών αθλημάτων και σε επίπεδο πρωταθλητισμού με τον κλασσικό αθλητισμό (400 εμπόδια), λαμβάνοντας πανελλαδικές διακρίσεις.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον χορό. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου (2011) και από την Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθήνας  με δύο ειδικότητες, την ΄΄Ορχηστική΄΄ και τον ΄΄Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό΄΄ (2019).

Έχει συνεργαστεί με τους: Χριστίνα Σουγιουλτζή, Πατρίσια Απέργη, Μαρίζα Βινιεράτου, Ίρις Καραγιάν, Τζένη Αργυρίου, Σοφία Μαυραγάνη, Χρήστο Παπαδόπουλο, Χάρη Κούσιο, Νατάσσα Αβρά, Βασιλείου Φίλιππο κ.α. δίνοντας παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει χορέψει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού δικτύου Aerowaves, καθώς τα έργα Dopa της Πατρίσιας Απέργη, Man II του Χάρη Κούσιου και Elvedon του Χρήστου Παπαδόπουλου έχουν επιλεγεί και ταξιδέψει.

Τον ενδιαφέρει η σύμπραξη αθλητισμού και χορού και συγκεκριμένα το καλλιτεχνικό αποτύπωμα που προκύπτει από τη σχέση αυτή σε παραστατικές δράσεις.

Γιάννης Ζαρώτης

Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος (Κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου) Πιστοποιημένος Ψυχολόγος «Euro-Psy Basic» Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.) Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Αθλητικής Ψυχολογίας (Ε.Α.Ψ.) Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητικής Ψυχολογίας (FEPSAC) Μέλος της Ένωσης Εφαρμοσμένης Αθλητικής Ψυχολογίας (AASP) Reviewer στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Sports Sciences»Reviewer στο επιστημονικό περιοδικό «Revista de Psicología del Deporte»

Σπουδές

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Β΄κύκλος, Κλινική Εκπαίδευση). Αιγινήτειο Νοσοκομείο, 2012-2015. Υπεύθυνος Ι.Γ. Παπακώστας. Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Α΄κύκλος, Βασική Εκπαίδευση). Αιγινήτειο Νοσοκομείο, 2011-2012. Υπεύθυνος Ι.Γ. Παπακώστας. Διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Πρόγραμμα Ψυχολογίας, 2010 (θέμα διατριβής: ανάπτυξη προγράμματος παρέμβασης για την Αθλητική Εντιμότητα).
Απόφοιτος στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών με ειδίκευση στην «Αθλητική Ψυχολογία», 2008 (θέμα διατριβής: Προσαρμογή Ερωτηματολογίου αξιολόγησης της Αθλητικής Εντιμότητας) Απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας (εισαγωγή κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων) του τμήματος Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2007) Απόφοιτος του Φ.Π.Ψ. Ιωαννίνων με κατεύθυνση στην Ψυχολογία (2001) Απόφοιτος του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ (2001).