Καθηγητές της Ανώτερης Σχολής Χορού «ΧοροΧρόνος»

Μήτση Στεργιανού

Η Μήτση Στεργιανού ξεκίνησε χορό σε ηλικία πέντε ετών στη Σχολή της Ρούλας Παπαδημητρίου και συνέχισε στη Σχολή του Γιάννη Μέτση. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης με άριστα. Χόρεψε ως πρώτη χορεύτρια στο Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών.

Έχει χορέψει σε χορογραφίες των Σερζ Κετέν, Ζερμινάλ Καζαντό, Ρούντι βαν Ντάντσιχ, Κάρολ Αρμιτάζ, Ταβερνιέ, Μπάρρα, Γιάννη Μέτση, Αντώνη Φονιαδάκη, Ρένας Καμπαλάδου, Σοφίας Σπυράτου κ.ά. Με την ΕΛΣ άρχισε να συνεργάζεται το 1992 ως μέλος του μπαλέτου. Το 1997 έγινε σολίστ και το 2003 προήχθη σε κορυφαία χορεύτρια.

Κατά το διάστημα 1992-2015 χόρεψε σε περισσότερες από 40 παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών μπαλέτων όπως: Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα [Die Sieben Todsünden] (Σιδέρης/Βάιλ), Δον Κιχώτης [Don Quixote] (Ντε Πιαν/Μίνκους), Μνήμες (Μέτσης/Ντεμπυσσύ), Πακίτα [Paquita] (Χατζής/Μίνκους), Σεμπάστιαν (Ντε Πιαν/Μενόττι), Ο κουρσάρος [Le corsaire] (Ντε Πιαν/Αντάμ), Το καταραμένο φίδι (Μασσίν/Χατζιδάκις), Η μπαγιαντέρα [La bayadère], Ρωμαίος και Ιουλιέττα ((Βαν Ντάντσιχ/Προκόφιεφ, Τζανέλλα/Προκόφιεφ), Ζιζέλ [Giselle] (Μουχαμέντοφ/Αντάμ), Ζορμπάς (Μασσίν/Θεοδωράκης), Πινόκιο [Pinocchio] (Αρμιτάζ/Μελότσι), Η Σταχτοπούτα (Βινογκράντοφ/Προκόφιεφ), Πέτρουσκα (Μανταφούνης/Στραβίνσκι), Lonely room (Νικολάου/Καμαρωτός), A little piece peace of America (Ρήγος/Πόρτερ κ.ά.), Όλοι χορεύουν βαλς! (Τζανέλλα), Η λίμνη των κύκνων (Τζανέλλα/Τσαϊκόφσκι) κ.α. Ως χορεύτρια συμμετέχει επίσης σε χοροδραματικά επεισόδια λυρικών έργων όπως: Ο βαφτιστικός, Η νυχτερίδα [Die Fledermaus], Η παριζιάνικη ζωή [La vie parisienne], Κάρμεν [Carmen], Ευγένιος Ονιέγκιν κ.α.

Από το 2010 διδάσκει στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ. Από το 2016 διδάσκει στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «ΧοροΧρόνος».

Βαγγέλης Μπίκος

Ο Βαγγέλης Μπίκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 2007 έλαβε με άριστα το εθνικό δίπλωμα από τη σχολή του Βασιλικού Μπαλέτου του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, όπου φοίτησε για τρία χρόνια με πλήρη υποτροφία.

Έχει χορέψει με το Βασιλικό Μπαλέτο του Μπέρμιγχαμ σε παραγωγές όπως Ο Καρυοθραύστης, Η Ωραία κοιμωμένη, Η Μπαγιαντέρα, Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης και Το Πουλί της Φωτιάς. Το 2013 έγινε Α’ Xορευτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως: Ζιζέλ, Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Δον Κιχώτης, Ο Καρυοθραύστης, Η Λίμνη των Κύκνων, Η Σταχτοπούτα, Ευγένιος Ονιέγκιν, Ερωτευμένος Σοπέν, Η Ωραία Κοιμωμένη, Τέσσερα Τελευταία Τραγούδια, Η Βασίλισσα του Χιονιού,  Μπετόβεν έργο 73, Μπολερό, Ταξίδι στην Αιωνιότητα, Το Χαμόγελο της Τζοκόντας, Links, Equilibre, Οι Γάμοι, Το τραγούδι του αηδονιού  κ.α.

Από το 2008 έχουν δημιουργηθεί για τον ίδιο, ρόλοι όπως: Ρωμαίος (Ρωμαίος και Ιουλιέττα – Ρενάτο Τζανέλα), Ζίγκφριντ (Η Λίμνη των Κύκνων – Ρενάτο Τζανέλα), Ονιέγκιν (Ευγένιος Ονιέγκιν – Ιρέκ Μουχαμέντοφ), Ντεζιρέ (Η Ωραία Κοιμωμένη – Πόντους Λίντμπεργκ), Κος Νολ (Το Χαμόγελο της Τζοκόντας – Αγγελική Στελλάτου) κ.α.

Συμμετέχει σε διεθνή γκαλά χορού και από το 2014 έως το 2019 δίδασκε στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Από το 2017 συμμετέχει στα σεμινάρια προετοιμασίας για εισαγωγικές εξετάσεις χορού στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΧοροΧρόνος. Από το 2019 διδάσκει σεμιναριακά στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΧοροΧρόνος.

Κλεοπάτρα Κλουτσινιώτου

Η Κλεοπάτρα Κλουτσινιώτου γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε μαθήματα μπαλέτου με τον Πάνο Καλφοδήμο. Τακτικά παρακολουθούσε μαθήματα και σεμινάρια με πολλούς δασκάλους (Γιάννης Μέτσης, Tania Miltenova, Alain Astie, Belinda Tanner).  Το 2002 αποφοίτησε με «Άριστα» από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Άννας Πέτροβα (πτυχίο Υπουργείου Πολιτισμού- Καθηγητή Χορού-Άριστα). Την ίδια χρονιά, μετά από τριετείς σπουδές με την Philippa Richards, απέκτησε και το δίπλωμα διδασκαλίας της Royal Academy Of Dance Teaching Certificate και είναι έκτοτε Registered Teacher. Επίσης είναι κάτοχος όλων των διπλωμάτων της Royal Academy Of Dance έως και τον Advanced 2 με Distinction.

Δίπλωμα μεθοδολογίας κλασικού μπαλέτου συστήματος Vaganova από την Ακαδημία Pancho Vladigerov, Academician Galina Bogoeva. Certificate Level 1, Level 2 και Level 3-Excellence, Progressing Ballet Technique.

Έχει συμμετάσχει με υποτροφίες σε σεμινάρια και summer schools στις Κάννες (Ecole de Danse de Cannes Rosella Hightower) και στο Λονδίνο (London Studio Centre), καθώς και σε παραστάσεις του London Youth Ballet σε σολιστικούς ρόλους (Giselle, La Sylphide, Coppelia).

Έχει χορέψει σολιστικούς ρόλους σε παραστάσεις του RAD Youth Ballet (Coppelia, La Vivandiere, Tango, Giselle, Les Sylphides, Napoli, La Sylphide, Albinoni Adagio) και με την ομάδα του Alexei Feoktistov (Nutcracker, Paquita,La Valse pas de deux, Chopiniana).

Από το 1999 έως το 2005 ήταν μέλος του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ραϋμόντα, Ωραία Κοιμωμένη, Δον Κιχώτης, Λίμνη των Κύκνων, Η Βασίλισσα του Χιονιού, Canto Generale).

Έως και σήμερα χορεύει τακτικά σε παραστάσεις πολλούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου. Επίσης είναι μέλος της ομάδας χορού Studio Ballet με νεοκλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο.

Από το 2002 έως και σήμερα διδάσκει κλασικό μπαλέτο σε σχολές χορού στην Αθήνα (Χοροπρόοδος Zoltan Gregus, Athens Ballet Centre, Σχολή Μπαλέτου Εύης Υψηλάντη, Χοροχρόνος κ.ά.). και στην Κύπρο (Σχολή Μπαλέτου Κλέας Πιτσιλλίδου). Συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Χορού Κύπρου διδάσκοντας κλασικό μπαλέτο και ρεπερτόριο στα σεμινάρια του Συνδέσμου και στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Χορού.

Επίσης προετοιμάζει μαθητές για  διαγωνισμούς χορού, και το 2018 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Χορού Morgana.

Χριστίνα Σουγιουλτζή

Η Χριστίνα Αικατερίνη Σουγιουλτζή γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Ν. Κονταξάκη.

Από το 1999 μέχρι το 2003 συμμετείχε σε όλες τις παραγωγές της Σχεδίας Ομάδας Χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την περίοδο αυτή η ομάδα συνεργάστηκε με τους Steve Paxton, Simone Fortey, Alito Alesi,Peter Ryan κ.α. Από το 2003 ως το 2008 συνεργάστηκε με την Sinequanon στον πολιτιστικό χώρο ΚΡΑΤΗΡΑ ( Ελληνικό Φεστιβάλ, Αθήνα 2004 Gala γυμναστικής και παραολυμπιακοί, Φεστιβάλ Καλαμάτας, Holland dance festival, festival de dance en Cannes, Beijing dance festival )

Στον ΚΡΑΤΗΡΑ επίσης ιδρύεται το σωματείο Και όμΩς κινείται . Από το 2003 το και όμΩς κινείται παρουσίασε τα: ΑRRiBA, ψέΜα του Νεύτωνα, Inferno, AzIf, PurgatoRio, Il PaRRaiso, medDeT*, ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ θΕΟΥ, Betelgez , Ερωτόκριτος και NOIR.

Ως καθηγήτρια έχει εργασθεί 2 χρόνια στην αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή της Ελένης Σουγιουλτζή. Ως διευθύντρια σπουδών έχει εργασθεί 3 χρόνια στην αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή της ίδιας (Χριστίνα-Αικατερίνη Σουγιουλτζή) και 5 χρόνια στην αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή της Νάντιας Παλαιολόγου.

Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τη σχολή θεάτρου Άκη Δαβή, σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Ρούλας Πατεράκη.

Από το 2018 είναι διευθύντρια σπουδών στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΧοροΧρόνος όπου διδάσκει σύγχρονο χορό και ακροβατικά από το 2015.​​​​

Πλωτίνος Ηλιάδης

Ο Πλωτίνος Ηλιάδης σπούδασε κλασικό και σύγχρονο χορό στη Κρατική Σχολή Χορού και αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού “Ραλλού Μανού”.

Έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του S.E.A.D , με τίτλο “Performing in Art” κατά τη διάρκεια του οποίου συμμετείχε στην ομάδα “Bodhi Project” 2010-2011.

Έχει χορέψει με τους εξής χορογράφους: Matej Kejzar , Maya M. Carrol, Zoe Knights, Magdalena Reiter και David Zambrano όπου παράλληλα συμμετείχε στο intensive workshop on «Flying Low and Passing Through» στη Αθήνα το 2015. Συνεργάζεται με τις ομάδες “Ασώματες Δυνάμεις” στη Κύπρο και την ομάδα της Νατάσσας Ζούκα στη Ελλάδα.

Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών (Α.Π.Θ.) με κατεύθυνση στη Βιολογία της Άσκησης. Πιστοποιημένος εκπαιδευτής στα συστήματα Pilates, BodyART™, στη μέθοδο GYROTONIC(R) και κάτοχος του διπλώματος Yoga Alliance 200. Υπεύθυνος του προγράμματος Stretch Concept στην εταιρεία “The Concept”.

Δημιουργός του συστήματος, “Speed the Spiral”.Ένα σύστημα όπου αντιμετωπίζει το σώμα ως το τέλειο εργαλείο, βάζοντας το στη διαδικασία να πειθαρχεί και να ενεργοποιεί στα βέλτιστα το νευρομυϊκό σύστημα. Μέσα από χορευτικούς συνδυασμούς με έντονο το στοιχείο της ροής (flow), διερευνάται η σωστή διαχείριση του σώματος και η συνεχής εξέλιξη της τεχνικής. Οι πέντε βασικοί πυλώνες που δουλεύουμε στο μάθημα είναι: η συνεχόμενη ροή, οι μεταφορές βάρους, οι αλλαγές επιπέδων, η ταχύτητα και η ακρίβεια εκτέλεσης, οι εναλλαγές δυναμικών. Στόχος, να εκπαιδεύσουμε το σώμα να μπορεί να ανταποκριθεί με ακρίβεια σε υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας της κίνησής του. Κύριος πρωταγωνιστής είναι το Spiral που ρέει συνεχώς στο σώμα και στις αρθρώσεις έτσι ώστε η ενέργεια να μεταφέρεται με συνεχόμενη ροή από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια.

Ιωάννα Αποστόλου

Η Ιωάννα Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 2007. Ως υπότροφος του Ιδρύµατος Υποτροφιών Αδελφών Πράτσικα, συνέχισε τις σπουδές της στο σύγχρονο χορό στο Folkwang Hochschule στο Essen της Γερµανίας.

Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί µε τις οµάδες : Griffon/ Ιωάννα Πορτόλου, Ύψιλον/ Αγγελική Στελλάτου , Οµάδα Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταµατοπούλου, Xit dance theatre/Φώτης  Νικολάου,  Yelp  danceco/  Μαριέλα  Νέστορα,  Πρόσχηµα/Μαρία Κολλιοπούλου, και τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου, τον Χάρη Κούσιο, την Όλια Λυδάκη , τη Λία  Τσολάκη,  την  Οµάδα  Σύγχρονου  Χορού  του  Χάρη  Μανταφούνη  κ.α.,  δίνοντας παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει συµµετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαµάτας, στα Δηµήτρια, στο Arc for Dance Festival, στην Πλατφόρµα Χορού (ΜΜΑ), στα Κύπρια, στο 5th International contemporary dance festival / Αλγέρι κ.α.

Από το 2008 διδάσκει σύγχρονο χορό σε παιδιά και ενήλικες. Έχει συνεργαστεί µε πολλές σχολές χορού όπως τη σχολή χορού της Έλενας Βακαλοπούλου, τη Δηµοτική σχολή χορού Καλαµάτας, το studio Danc.c.e, τη σχολή χορού “Χορός”, τη σχολή χορού motus, τη σχολή χορού Ελένης Τσακάλου, το studio Baile de Barrio, τη σχολή χορού της Νένας Παπαγεωργίου  κ.α.  Το 2017  έγινε µέλος  της  οµάδας  χορευτών –  δασκάλων  του προγράµµατος “Dancing  to  connect”  της  Στέγης  Γραµµάτων  και  Τεχνών,  που απευθύνεται σε µαθητές Γυµνασίου και Λυκείου. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί ως χορογράφος µε τους σκηνοθέτες Πάρη Μέξη και την οµάδα λυρικού θεάτρου Ραφη, τον Παντελή Δεντάκη, την οµάδα θεάτρου plays2place κ.α. και ως βοηθός χορογράφου της Λίας Τσολάκη στην όπερα “Η Μύτη”, του D. Schostakovic σε σκηνοθεσία Πίτερ Στάιν στην Όπερα του Ελσίνκι.

Χάρης Κούσιος

Ο Χάρης Κούσιος γεννήθηκε το 1988 στην Λευκωσία της Κύπρου. Ξεκίνησε μαθήματα χορού το 2000 και το 2005 έγινε μέλος του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας. Το 2006 πέρασε στο πρώτο έτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης όπου φοίτησε για ένα χρόνο. Το 2008 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού “Νίκη Κονταξάκη” Νικολέττας Μπακάλη, με πλήρη υποτροφία. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, το 2011,ξεκίνησε η συνεργασία του με την χορογράφο Alexandra Waierstall στη Γερμανία με τα έργα της οποίας έχει χορέψει σε θέατρα αλλά και μουσεία τόσο στην Ευρώπη αλλά και εκτός  [Tanzhaus NRW,  Kunsthalle Mannheim,  Musikfabrik Colone,  Pact Zollverein,  Rozbark, Centre Choreographique National de Roubaix, Theater am Engelsgarten Wuppertal, KunsthalleDusseldorf,  Brotfabrik, Dansens Hus, Musee du Louvre κ.α.]. Το 2011 έγινε βοηθός της χορογράφου τόσο σε δικές της παραγωγές αλλά και στις συνεργασίες με διεθνή θέατρα [TanzMainz, National Dance Company Wales και Hamburg National Dance Company]. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, έχει συνεργαστεί και με άλλους χορογράφους [Χρίστος Παπαδόπουλος, Λία Τσολάκη, Αριάννα Οικονόμου, Φώτης Νικολάου κ.α.]  

Το 2011 ξεκίνησε επίσης να χορογραφεί τα δικά του έργα ξεκινώντας από το No_Body Festival της Στέγης Χορού Λευκωσίας. Το 2012 χορογραφεί το σόλο έργο “Could be anyone” για την Αιμιλία Κορφιά κάνοντας πρεμιέρα στην Πλατφόρμα Χορού Κύπρου. Το έργο επιλέχθηκε για το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ στην Κύπρο και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Βέλγιο, στο Βερολίνο και την Αθήνα έχοντας φεστιβαλική πορεία. Το 2013 ο Κούσιος υποστηρίζεται ως νέος χορογράφος από το ευρωπαϊκό δίκτυο Module Dance με το πρόγραμμα Carte Blanche. Την ίδια χρονιά με το έργο του “MAN II” επιλέγεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves ως “ένας από τους 20 νέους χορογράφους την Ευρώπης” και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο φεστιβάλ Spring Forward 2014 στην Σουηδία. Το 2015 επιχορηγείται από το ερευνητικό πρόγραμμα “Τερψιχόρη” των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου και παρουσιάζει το έργο “ARCHETYPA” στην Κεντρική Σκηνή του Θ.Ο.Κ. έργο που μετέπειτα προσκάλεσε και φιλοξένησε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κας Βίκυς Μαραγκοπούλου. Μέχρι σήμερα είναι ο νεότερος ηλικιακά καλλιτέχνης που παρουσιάζει έργο του στην Κεντρική Σκηνή του κρατικού θεάτρου της Κύπρου αλλά και ο νεότερος που λαμβάνει την εν λόγω επιχορήγηση.  

Το 2016 καλείται από την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση να συμμετέχει στο 3ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων όπου για πρώτη φορά ένας καλλιτέχνης αυτής της ηλικίας παρουσιάζει έργο του στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος. Το έργο “lacrimal’ ήταν μια συνεργασία του χορογράφου με τον συνθέτη Δημήτρη Σκύλλα. Στο έργο συμμετείχαν 50 χορευτές και ορχήστρα 9 μουσικών επί σκηνής. Για την διετία 2017-2019 ερευνά και δημιουργεί τη σόλο performance “PORNEM” σε residencies σε Ελλάδα και Κύπρο. Το 2018 η Στέγη Χορού Λευκωσίας τον ονομάζει «φιλοξενούμενο καλλιτέχνη»  για δύο έτη με σκοπό την έρευνα και τη δημιουργία έργου.

Σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή προηγούμενα έργα του βρίσκονται σε περιοδεία, χορογραφεί τη νέα του δουλειά, ένα ντουέτο για τον ίδιο και την Αιμιλία Κορφιά, για την Πλατφόρμα Χορού Κύπρου. Από το 2017 δημιουργεί μαζί με τον Οδυσσέα Ι. Κωνσταντίνου μια σειρά από video dance έργα που έχουν συμμετέχει σε πανευρωπαϊκά φεστιβάλ και ως side specific performances (Πάφος, Αθήνα, Παρίσι). ‘Εχει επίσης επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικά έργα και έχει χορογραφήσει για το Girne American Univercity, Univercity of Nicosia και Genesis Dance Company.  

Έχει διδάξει τεχνική σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμό από το 2012 εως το 2017 σε ερασιτεχνικές σχολές χορού στην Αθήνα και στην Κύπρο. Από το 2012 εως το 2018 συνεργάστηκε με το Dance Cultural Centre διδάσκοντας ανοιχτά μαθήματα. Ως βοηθός χορογράφου και χορευτής της ομάδας της Alexandra Waierstall έχει παραδώσει master classes, εργαστήρια και μαθήματα στις Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών του Hong Kong, Ακαδημία Μουσικής και Χορού Κολωνίας στη Γερμανία και στις ομάδες χορού Tanz Mainz και NDC Wales.  Το 2018 δίδαξε επίσης ως καλεσμένος δάσκαλος στο Garage Performing Arts Centre, στο μπαλέτο Νέων Λευκωσίας, στην Επαγγελματική Σχολή Χορού Ακτίνα (δύο κύκλους σεμιναρίων σε 2ο και 3ο έτος) και παρέδωσε Master Classes στο University of Nicosia, Girne  American University of Performing Arts και στο Διεθνές Φεστιβάλ Tipperary στην Ιρλανδία όπου δίδαξε σε 40 χορευτές από Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους υπήρξε καθηγητής στο University of Nicosia σε ένα συμπυκνωμένο ακαδημαϊκό εξάμηνο και την ίδια περίοδο παρέδιδε μαθήματα στο Girne American University με το οποίο συνεργάζεται από το 2012.      

Το 2019 παρέδωσε μαθήματα προετοιμασίας στις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού Χοροχρόνος, Νίκη Κονταξάκη ενώ παρέδωσε εργαστήρι κίνησης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Dusseldorfστη Γερμανία καλεσμένος της εικαστικού – υπεύθυνης του τμήματος καλών τεχνών Rita McBride αλλά και στο Εργαστήρι Θεάτρου «Ne» στο Παρίσι, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Οδυσσέα Ι. Κωνσταντίνου.

Ο Χάρης Κούσιος είναι ενεργό μέλος του Dance Gate Lefkosia, ιδρυτικό μέλος της Στέγης Χορού Λευκωσίας και έχει υπάρξει μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για το Εκπαιδευτικό Σύστημα του Χορού στην Ελλάδα (2016-2018) καθώς και μέλος της επιτροπής του Υ.Π. για τις εισαγωγικές εξετάσεις (2016) και πτυχιακές εξετάσεις των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού (2017).  

Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Ο Αλέξανδρος Σταυρόπουλος γεννημένος στην Πάτρα (1991), σπούδασε και αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 2014. Είναι ενεργό μέλος στις ομάδες «X-it» και «Χορευτές του Βορρά», στην τελευταία έχει και την επιμέλεια των χορογραφιών.

To 2015 παρακολούθησε το Ιntensive Corse of Martha’s Graham Τechnique στη Νέα Υόρκη και το 2016 έκανε το μεταπτυχιακό του (Postgraduate/Master) στο Place του Λονδίνου.

Έχει συνεργαστεί, επηρεαστεί και χορέψει με πολλούς Έλληνες και ξένους χορογράφους όπως Jasmin Vardimon, Russel Maliphant, Αντώνης Φωνιαδάκης, Hannes Langolf, Ερμίρα Γκόρο, Tono Lachky, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Πατρίσια Απέργη, Φένια Αποστόλου, Paul Blackman & Χριστίνα Γουζέλη, Russel Maliphant Φώτης Νικολάου, Πένυ Διαμαντοπούλου, Αλέξης Βασιλείου κ.α.

Τάσος Καραχάλιος

Ο Τάσος Καραχάλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Αποφοίτησε με άριστα από την Κ.Σ.Ο.Τ. και από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Α. Ωνάση συμμετείχε στο πρόγραμμα danceweb του φεστιβαλ Impulstanz το 2005.

 Ως χορευτής και ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους: Μιχαήλ Μαρμαρινό, Κωνσταντίνο Ρήγο (χοροθέτρο Οκτάνα), Γιάννη Σκουρλέτη (bijoux de kant), Αγγελική Στελλάτου, Jan Fabre,  Δημήτρη Παπαϊωάννου,  Αποστολία  Παπαδαμάκη (Quasistellar), Αντώνη  Φωνιαδάκη, Ayelen Parolines, Γιώργο Σαχίνη, Σταύρο Τσακίρη, Μαρία Γοργία, Ιωάννα Πορτόλου (Griffon), Πέρσα Σταματοπούλου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Κώστα Τσιούκα, κ.α.

Επίσης έχει παρουσιάσει 5 δικές του δουλειές,“Serenity square”με τη Γεωργία Βαρδαρού, “Hound dogs” με τον Γιάννη Νικολαίδη, “Snail solo” με τη μουσικό Μυρτώ Δούμα, και το σόλο “you can not have me”  συνδημιουργία με τη Μαρκέλλα Μανωλιάδη, καθώς και το τρίο «ονειρεύτηκα τρεις που ονειρεύονταν τους άλλους δυο ο καθένας» με τις Μαρκέλλα Μανωλιάδη και με την Ιωάννα Τουμπακάρη.

Ο Ηλίας Μπαγεώργος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε χορό στο Θεσσαλικό Μπαλέτο. Η κλασική του παιδεία με μέντορά του τον Gueus Michof αποτέλεσε τη βάση της πορείας του ως χορευτή-performer με συμμετοχές του σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ χορού-θεάτρου. Το 2009 κέρδισε την υποτροφία στην ακαδημία του Jacob’s Pillow στη Νέα Υόρκη και το 2015 στην ΚΣΟΤ. Έχει συμμετάσχει σε πλειάδα παραστάσεων κλασικού, σύγχρονου και modern jazz χορού σε μικρές και μεγάλες σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Εργάζεται ως σκηνοθέτης, χορογράφος και καθηγητής χορού Κλασικού και Σύγχρονου χορού.

Από το 2019 διδάσκει σύγχρονο χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Χοροχρόνος».

Πένυ Διαμαντοπούλου

Η Πένυ Διαμαντοπούλου αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού “Άννα Πέτροβα” (1994). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1999).

Σπούδασε με υποτροφία (Demonstrator’s scholarship) στην Martha Graham School of Contemporary Dance (Νέα Υόρκη/1995-2000). Υπήρξε μέλος του Martha Graham Dance Ensemble (1996-2000) και ερμήνευσε κεντρικούς ρόλους του ρεπερτορίου της ομώνυμης χορογράφου σε παραστάσεις στη Νέα Υόρκη και σε περιοδείες στις ΗΠΑ. Ως μέλος του διδακτικού προσωπικού της σχολής Martha Graham School (1998-2000) δίδαξε Master Classes της τεχνικής σε Πανεπιστήμια/Κολέγια των ΗΠΑ, καθώς επίσης και σε φημισμένες σχολές χορού, όπως Alvin Ailey American Dance Theater, Τhe Neighborhood Playhouse, State University of New York (SUNY) Purchase, κ.ά.

Από το 2002 είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Σε συνεργασία με την ομάδα χορού της ΚΣΟΤ, είναι υπεύθυνη για την αναβίωση και διδασκαλία του Ρεπερτορίου GRAHAM και παρουσιάζει ανελλιπώς από το 2003 έργα του Ρεπερτορίου ή Demo της Τεχνικής GRAHAM και δικές της χορογραφίες σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2006 έως σήμερα, συντελεί στη διοργάνωση και υλοποίηση των παραστάσεων των σπουδαστών της ΚΣΟΤ στο BLACKBOX της Σχολής στα πλαίσια του θεσμού «Ανοιχτό Στούντιο».               

Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «ΧοΡοΧΡοΝος». Παράλληλα, συνεργάζεται με σχολές στην Κρήτη, Κύπρο, Ρόδο, Κόρινθο, Ζάκυνθο, Λάρισα και Θεσσαλονίκη όπου παραδίδει σεμινάρια της Τεχνικής Graham και χορογραφεί για τις ετήσιες παραστάσεις τους. Στην Αθήνα συνεργάζεται σταθερά με το FIX DANCE STUDIO. Έχει διδάξει σεμινάρια στις Ανώτερες Επαγγελματικές σχολές χορού “Ραλλού Μάνου”, “Μοριάνοβα/Τράστα” και της Τατιάνας Λοβέρδου στην Πάτρα (Dansarte), στο Εργαστήρι χορού «Χώρος» (πρώην Studio Μέτσης), στις Σχολές της Άννας Τσαούση, του Πάνου Μεταξόπουλου και της Ροδόπης Κούβαρη, στο Athens Ballet Center, στο Dance Cultural Center, στο Winston’s House of Dance, στο Dance Up, στην Ανώτερη σχολή Δραματικής τέχνης “ΑΡΧΗ”, κ.α.

Μετά από πρόσκληση της Martha Graham Dance Company διδάσκει σε σπουδάστριες/χορεύτριες της ΚΣΟΤ το έργο «Panorama» (Martha Graham, 1935), το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του ’14 στο City Center της Νέας Υόρκης. Τον Ιούλιο του ’14 αναβιώνει και παρουσιάζει το ίδιο έργο στο Ηρώδειο στα πλαίσια της παράστασης «The Graham/Greek Connection». Το ίδιο καλοκαίρι καλείται από τη Martha Graham Dance Company να αναβιώσει το «Panorama» με Τούρκους χορευτές στα πλαίσια των παραστάσεων της ομάδας στη Σμύρνη, για το International Izmir Festival. Είναι ιδρυτικό μέλος και χορογράφος της ομάδας χορού «ΑΡΘΡΩΣΙΣ», με την οποία παρουσιάζει έργα της από το 2003. Τον Απρίλιο του ‘19 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού MOTUM, το έργο της «Καθ’ οδόν» σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Τάση Χριστογιαννόπουλου. Το έργο της “1 2 3” επιλέχθηκε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό να παρουσιαστεί τον Μάιο του ’19 στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια του Φεστιβάλ NEXT@GRAHAM Eve Project. Τον Ιούλιο του ’19 παρουσίασε τη νέα χορογραφική δουλειά της με τίτλο “Angelus/Legatus” στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ χορού Ζακύνθου.

Άρτεμις Ιγνατίου

Η Άρτεμις Ιγνατίου αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Σπούδασε θέατρο στο Studio υποκριτικής τέχνης του Α. Δαβή. Συνέχισε τις σπουδές της στην Νέα Υόρκη στις σχολές Χορού Merce Cunningham, Movement Research και Martha Graham και Θέατρο στο H.B. Studio (Herbert Berghof – Uta Hagen). Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στην Αρχαιολογική Εταιρεία και στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Χορογράφος των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το 2008

Beijing 2008 , Vancouver 2010 , London 2012  ,  Sochi  2014,  Rio  2016,  «Pyeongchang  2018”  και  τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων “Singapore 2010”,“Innsbruck 2012”, “Nanjing 2014”, «Lillehammer 2016», “Buenos Aires 2018”.

Έχει επίσης χορογραφήσει τις τελετές αφής για τa Ευρωπαϊκά Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νεότητας στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στην Πνύκα, Tbilisi 2015, Vorarlberg & Liechtenstein 2015, Utrecht 2013, Brasov 2013, Trabzon 2011, Liberec 2011, Tampere 2009, Belgrade 2007, Lignano 2005, Paris 2003 και Bath 1995 όπου συμμετείχε ως Πρωθιερέα. Υπήρξε Ιέρεια και βοηθός χορογράφου της Μαρία Χορς  από το 1988 – 2008.

Λαμπαδηδρόμος για όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2006.

Από το 2010 ως το 2012 συνεργάστηκε με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΝ.Ο.Α “Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας”, αναλαμβάνοντας την σκηνοθεσία για την αναβίωση της Ιστορίας των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του  1896  στο  Καλλιμάρμαρο  Στάδιο με παρουσία 45.000 μαθητών.

Από το 2018 συνεργάζεται με την ΕΘΝ.Ο.Α σε εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στην Ολυμπία, στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Από το 2016 συνεργάζεται με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το British Council σε εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Μουσείο Μπενάκη και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

2018 Διαδραστική Διάλεξη με θέμα « Ολυμπιακοί αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα και τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας στο σήμερα» για την αθλητική διοργάνωση ZEJO 2018 στο πλαίσιο υποστήριξης των Ολυμπιακών Aγώνων Paris 2024 με συμμετοχή 470 Γάλλων μαθητών.

Το 2019 χορογράφησε την τελετή Έναρξης του 5ου Μαραθωνίου Ολυμπίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας.

Από το 2019 συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024». Το πρόγραμμα συνδιοργανώνουν η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία. Στοχεύει στη διάδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος, της Ολυμπιακής παιδείας και της γαλλικής γλώσσας.( διάρκεια προγράμματος 2019-2024).

Έχει χορογραφήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και όπερες. Έχει συνεργαστεί με  το  Θέατρο  Τέχνης – Κάρολου Κουν, την Ορχήστρα των Χρωμάτων – Μ. Χατζιδάκι, το Χορόδραμα – Ρ. Μάνου, τα Χορικά – Ζ. Νικολούδη, το Εθνικό Θέατρο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής και Καβάλας και με τους σκηνοθέτες Στ. Λιβαθινό, Δ. Ιωάννου, Κ. Αρσένη, Χ. Σπηλιώτη και άλλους.

Το 2015 χορογράφησε την ομάδα ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ (μικτή ομάδα χορού ατόμων με και χωρίς αναπηρία) στη παράσταση VORTEX 2015 στο πλαίσιο του SDHS/CORD conference.

Το 2017 & 2018 σκηνοθέτησε το χορόδραμα « Η Άλωση της Τριπολιτσάς» στο πλαίσιο των εορτασμών για τις 196η & 197ης επετείους της.

Είναι ιδρύτρια του Χοροθεάτρου ART (ART Dance Theater) και παρουσιάζει πολλές παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με το Χοροθέατρο ΑRT εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2007 στο 10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού (Λεμεσός – Κύπρος), το 2008 στην Τελετή Έναρξης του 6ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πεκίνου για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα Κίνα 2008, το 2014 στο Festival International De Sousse 2014 στην Τυνησία (και περιοδεία σε άλλες πόλεις) και το 2017 στην Γκουαντζού και περιοδεία στην Νότια Κίνα στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Επίσης έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ στην Κύπρο, Γερμανία, Σερβία, Κίνα, Τυνησία, Ιταλία και στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει και στις τέσσερις Πλατφόρμες Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει παρουσιάσει παραγωγές στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο Ε.Μ.Σ.Τ. (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), στο Μουσείο Μπουμπουλίνας-Σπέτσες, στο Λουτρό των Αέρηδων-Πλάκα καθώς και σε άλλα θέατρα και φεστιβάλ της Αθήνας, της Κομοτηνής, κ.α.

Διδάσκει ρυθμική στην Ανώτερη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στην Ανώτερη Σχολή Χορού ΧοροΧρόνος.

Μπετίνα Παναγιωτάρα

Η Μπετίνα Παναγιωτάρα είναι θεωρητικός χορού & δραματουργός. Το 2018 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Roehampton (UK), μελετώντας δομές και πρακτικές του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα από το 2008 κι έπειτα, με την  υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, κι έχει μεταπτυχιακό τίτλο σε Σπουδές Χορού από το  Πανεπιστήμιο του Surrey (UK).

Συνεργάζεται με φεστιβάλ και καλλιτέχνες στην έρευνα, στη δραματουργία και στην παραγωγή, διδάσκει Ιστορία Χορού και διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και συμμετείχε στο βιβλίο The Practice of Dramaturgy: Working on Actions in Performance των Κ. Γεωργέλου, Δ. Θεοδωρίδου & Ε. Πρωτόπαπα (2016).

1992 :   Παρακολούθηση Σεμιναρίων του Εκπαιδευτικού Οργανισμού  T.D.E.S. και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου για κατάρτιση στην «Οργάνωση Γραφείου & Διοίκηση Επιχειρήσεων», Δακτυλογράφηση, Η/Υ, Επεξεργασία Κειμένων σε προγράμματα Word.

Γιάννης Ζαρώτης

Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος (Κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου) Πιστοποιημένος Ψυχολόγος «Euro-Psy Basic» Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.) Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Αθλητικής Ψυχολογίας (Ε.Α.Ψ.) Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητικής Ψυχολογίας (FEPSAC) Μέλος της Ένωσης Εφαρμοσμένης Αθλητικής Ψυχολογίας (AASP) Reviewer στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Sports Sciences»Reviewer στο επιστημονικό περιοδικό «Revista de Psicología del Deporte»

Σπουδές

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Β΄κύκλος, Κλινική Εκπαίδευση). Αιγινήτειο Νοσοκομείο, 2012-2015. Υπεύθυνος Ι.Γ. Παπακώστας. Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Α΄κύκλος, Βασική Εκπαίδευση). Αιγινήτειο Νοσοκομείο, 2011-2012. Υπεύθυνος Ι.Γ. Παπακώστας. Διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Πρόγραμμα Ψυχολογίας, 2010 (θέμα διατριβής: ανάπτυξη προγράμματος παρέμβασης για την Αθλητική Εντιμότητα).
Απόφοιτος στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών με ειδίκευση στην «Αθλητική Ψυχολογία», 2008 (θέμα διατριβής: Προσαρμογή Ερωτηματολογίου αξιολόγησης της Αθλητικής Εντιμότητας) Απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας (εισαγωγή κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων) του τμήματος Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2007) Απόφοιτος του Φ.Π.Ψ. Ιωαννίνων με κατεύθυνση στην Ψυχολογία (2001) Απόφοιτος του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ (2001).